CUM NE PRĂJEȘTE CREIERUL TELEFONUL INTELIGENT

Distribuie pe:

“Nu există viață fără telefonul mobil!” - este replica pe care o spun dependenții de smartphone. În lume există 2,7 miliarde de utilizatori de telefoane mobile inteligente, iar un raport recent al companiei Deloitte arată că 78% din numărul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani verifică mai întâi telefonul mobil, cel puțin o dată pe oră și înainte de a se apuca de orice altă activitate. În completare, un alt studiu din august 2019 al Universității Rutgers din New Jersey, SUA arată că folosirea telefonului mobil în pauza dintre două activități importante, scade considerabil capacitatea de concentrare. Și mai șocant este faptul că 45,2% dintre tinerii cu vârsta între 18-34 de ani folosesc telefonul în timpul sexului, iar 44% din oameni ar prefera să meargă desculți o săptămână, decât să ia o pauză de la smartphone.

Efecte psihologice grave

Cercetătorii arată că telefonul în sine declanșează pierderea capacității de concentrare, nu activitățile, precum verificarea notificărilor de pe Facebook sau citirea mesajelor. Așadar, concentrarea unui om obișnuit asupra unui lucru sau a unei activități ajunge să fie menținută doar câteva secunde. “Dacă vorbim de neimplicarea profesională, lucrurile sunt clare: atunci când ești concentrat și ai atenția îndreptată spre o activitate, dacă ți-o întrerupi foarte des, cu informații și cu alte lucruri care îți distrag și atenția, și concentrarea, devine foarte greu să te reîntorci în această stare și să ai o productivitate și o creativitate care să-ți aducă rezultate profesionale”, a explicat psihologul Keren Rosner.

Mai departe, 66% dintre utilizatorii de smartphone spun că sunt dependenți de telefoanele lor, arată o echipă de cercetători software, Techjury.net. “Sunt copii care sunt îndemnați și lăsați să petreacă foarte mult timp cu telefoanele, pentru că sunt liniștiți când fac asta” - Keren Rosner, psiholog.

O persoană își deblochează de circa 150 de ori telefonul în fiecare zi, astfel că utilizatorii ajung să petreacă circa patru ore pe zi pe telefonul mobil. În comparație, timpul petrecut cu familia este mai scurt de 45 de minute pe zi. “Când vorbim de efectele asupra relațiilor interumane, cel mai vizibil este impactul asupra întâlnirilor față în față. Oamenii se dezobișnuiesc să aibă un dialog continuu atunci când se întâlnesc, fiind întotdeauna întrerupt de un telefon care sună sau de o curiozitate postată pe rețelele de socializare. Participarea, devine, astfel, pasivă și ajungem să nu mai avem capacitatea de a descifra comportamentul non-verbal al celor din jur”, a mai arătat Keren Rosner. Mai mult de jumătate dintre utilizatorii de smartphone nu își închid niciodată telefonul, iar 40% se trezesc noaptea pentru a-l verifica, mai arată raportul Deloitte.

Obiceiul de a merge la terapie din cauza dependenței de smartphone este bine înrădăcinat și promovat în alte țări, unde această problemă este una de sănătate publică, iar autoritățile iau măsuri în acest sens. Spre exemplu, doar în 2018, peste 40.000 de adolescenți cu dependență de mobil au fost la un centru de consiliere. România, însă, nu cunoaște programe, nici publice sau private, de ajutor în privința acestor adicții. (sursa: Adevarul)

Lasă un comentariu