PUBERTATEA, O ȘANSĂ PENTRU COPIII CARE NU AU PRIMIT ÎNGRIJIRI ADECVATE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Minnesota, citați de descopera.ro, susțin că schimbările hormonale care au loc în timpul pubertății duc și la recalibrarea răspunsului la cortizolul, considerat hormonul stresului, al copiilor care nu au primit îngrijiri adecvate în primii ani de viață.

“În studiul nostru, am constatat că trecerea prin pubertate poate recalibra răspunsul la stres al copiilor care nu au primit îngrijiri adecvate în primii ani de viață.

Lipsa de îngrijiri adecvate este definită ca fiind situația în care dezvoltarea copiilor este împiedicată, deoarece aceștia nu primesc sprijin social, emoțional și fizic și care prezintă un răspuns crescut la cortizol. Acest răspuns diminuat poate continua până în copilăria mijlocie, chiar dacă copilul părăsește mediul în care condițiile de dezvoltare nu îi sunt asigurate.

Pentru a măsura diferențele de cortizol și răspunsul la acesta, am colectat mostre de salivă și am realizat observații asupra unui număr de 299 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani. Aceștia au fost supuși unor situații stresante, respectiv teste la matematică, competiții în fața unui juriu sau să vorbească în public.

Dintre participanții la acest studiu, 129 de copii fuseseră crescuți într-un orfelinat, pentru ca mai târziu să fie adoptați de o familie în care au primit resursele necesare dezvoltării.

În urma corelării tuturor informațiilor obținute, au aflat că participanții postinstituționalizați au prezentat o reactivitate crescută la cortizol pe măsură ce avansau până la pubertate, aducând răspunsurile la stres la nivelul celor experimentate de colegii lor neadoptați, care nu au arătat diferențe semnificative în reactivitatea cortizolului la nicio etapă pubertală.

Pubertatea pare să fie un moment în care acest sistem de stres se recalibrează la condițiile actuale și oferă o oportunitate reală de intervenție asupra copiilor cu risc ridicat, pentru a sprijini decizii de viață mai sănătoase”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu