APROPIEREA DE STRĂZILE AGLOMERATE CREȘTE RISCUL DE CANCER PULMONAR

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Regal din Londra, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care trăiesc la o distanță de până la 50 de metri de drumurile cu trafic intens sunt expuse la creșterea riscului de cancer pulmonar cu până 10%.

„În studiul nostru, realizat în 13 orașe diferite din Marea Britanie și Polonia, am demonstrat că proximitatea față de drumurile aglomerate crește riscul de cancer pulmonar și poate să afecteze dezvoltarea plămânilor copiilor cu până la 14%.

De asemenea, cercetarea sugerează că poluarea atmosferică poate contribui la o creștere a riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și bronșită.

Am analizat treisprezece probleme de sănătate diferite prezente la persoanele care locuiesc în zone cu poluare atmosferică ridicată și le-am comparat cu restul populației, concentrându-ne nu doar asupra internărilor în spitale și a deceselor, ci și asupra simptomelor, precum infecțiile respiratorii.

În cazul în care poluarea atmosferică este redusă cu o cincime, ar exista, spre exemplu, cu 3.865 mai puține cazuri de copii cu simptome de bronșită în Londra, cu 328 în Birmingham, cu 94 în Bristol, cu 85 în Liverpool, cu 85 în Manchester, cu 134 în Nottingham, cu 38 în Oxford și cu 69 mai puține în Southampton.

Studiul a concluzionat, de asemenea, că poluarea atmosferică din zonele limitrofe drumurilor cu circulație intensă a stopat dezvoltarea plămânilor la copii cu aproximativ 14% în Oxford, 13% în Londra, 8% în Birmingham, 5% în Liverpool, 3% în Nottingham și 4% în Southampton.

Poluarea aerului ne face pe noi, și mai ales pe copiii noștri, bolnavi din leagăn până în mormânt, dar deseori este invizibilă. Însă cercetarea noastră a făcut ca această criză de sănătate publică să fie vizibilă și demonstrează urgența cu care trebuie acordată prioritate curățării aerului pe care îl respirăm", concluzionează oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu