DEZBATERE CU AMBASADA FEDERAȚIEI RUSE

Distribuie pe:

În calitate de gestionar al Apelului “Demnitatea și Regalitatea Românească. O atitudine în prag de 1 Decembrie”, domnul Tudor Vișan-Miu, reprezentantul Alianței pentru Centenar, a intrat în dialog cu Ambasada Federației Ruse, invitat fiind la o masă rotundă preconizată a avea loc la mijlocul lunii decembrie. Semnatarii Apelului au propus ca dezbaterea să abordeze tema relațiilor româno-ruse și româno-sovietice în perioada Vechiului Regat și a Regatului României Mari.

“În răspunsul oferit de Ambasada Federației Ruse - declară Tudor Vișan-Miu - mi s-a transmis că partea rusă este în continuare interesată ca «discuția să fie focalizată pe esența problemelor expuse în comentariul nostru, care a venit ca reacție la interpretarea inadecvată a politicii Federației Ruse din partea Custodelui Coroanei. În ceea ce privește istoria Regatului României și a relațiilor lui cu Imperiul Rus și URSS, inclusiv și pe linia dinastiilor guvernante, o discuție serioasă pe această problematică istorică cere participarea istoricilor specializați de epocă respective».

În urma consultărilor interne, principalele organizații ale Alianței pentru Centenar analizează oportunitatea de a desfășura o masă rotundă la care să-l invite pe ES Ambasadorul Federației Ruse, care, la finalul unei abordări complexe, să răspundă următoarei întrebări: «În ce grad suveranitatea românească a fost știrbită de ocupația sovietică din 1944 și care sunt urmările acesteia pentru prezentul românesc?». Organizarea acesteia depinde de publicarea unor scuze publice la adresa Custodelui Coroanei. După publicarea acestora, data și locul dezbaterii vor putea fi propuse de Alianța pentru Centenar, urmând ca o invitație scrisă să fie transmisă Ambasadei Federației Ruse.”

 

Lasă un comentariu