PE ORDINEA DE ZI A CAMEREI DEPUTAȚILOR, PROIECTUL PRIVIND ABROGAREA RECURSULUI COMPENSATORIU

Distribuie pe:

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat, luni, că PSD a propus introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu, precum și a celui referitor la pensiile speciale.

“Am propus chiar eu introducerea pe ordinea de zi a legii abrogării recursului compensatoriu astăzi, mâine această inițiativă va fi dezbătută în Comisia juridică de la Camera Deputaților, iar dacă toate lucrurile sunt în regulă - și vă asigur că reprezentanții PSD în Comisia juridică vor vota această inițiativă de abrogare -, miercuri, la plen, sunt toate șansele ca să fie adoptată abrogarea legii recursului compensatoriu și să nu mai fie în vigoare recursul compensatoriu. (...) Vă reamintesc că Partidul Social Democrat are o nouă conducere, iar această nouă conducere are o altă abordare față de aceste probleme, mai ales cele din justiție”, a spus Simonis.

El a adăugat că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat zilele trecute că recursul compensatoriu nu poate fi abrogat fără a fi găsite metode alternative pentru compensarea acestei legi.

“Același punct de vedere l-au avut și miniștrii Justiției din guvernele PSD, fapt care a dus la susținerea acestei legi în continuare. Astăzi, înțeleg că domnul Orban, doamna Turcan și alți miniștri din Guvernul liberal susțin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care se pot compensa aceste sancțiuni. Prin urmare, nu mai există un motiv pentru care aceasta să fie în vigoare și susținem, așa cum vă spuneam, fiind într-o nouă abordare față de problemele justiției, având o nouă conducere a Partidului Social Democrat, domnul președinte Ciolacu susține acest punct de vedere, și anume abrogarea de urgență a recursului compensatoriu”, a mai spus Simonis, adăugând că speră ca Guvernul Orban să găsească metodele în regim de urgență prin care vor fi rezolvate problemele.

Întrebat dacă noua conducere a PSD susține și desființarea Secției speciale, Simonis a spus: “E un subiect care trebuie discutat în perioada imediat următoare, nu putem să le facem pe toate într-o zi, dar vă garantez că în perioada următoare vom discuta și acest subiect și altele care țin de justiție și nu numai”.

El a arătat că și proiectul referitor la pensiile speciale a fost introdus pe ordinea de zi, la propunerea sa.

“Vom începe o întreagă dezbatere pe acest subiect, că vorbim de impozitare, că vorbim de eliminare, că vorbim de eliminarea unor categorii din această lege. Nu știu, putem intra pe această dezbatere serioasă pentru a găsi cele mai bune variante”, a adăugat liderul deputaților PSD.

În privința pensionării anticipate a magistraților, Simonis a replicat că acesta este un subiect care va fi discutat în altă zi.

Legat de proiectul PNL privind eliminarea supraaccizei la carburanți, care ar presupune venituri mai mici la buget, Simonis a declarat: “Inițiativa cu eliminarea supraaccizei la carburant este inițiativa a 33 sau 39 de parlamentari PNL, cred că atunci când ești parlamentar responsabil și depui o inițiativă, te gândești la consecințe, indiferent cine e la guvernare. Prin urmare, Guvernul Orban poate mâine în Comisia de buget să spună că nu susține un astfel de proiect, iar colegii liberali pot se retragă inițiativa”.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a ședinței de plen a mai multor proiecte, printre care cel referitor la abrogarea recursului compensatoriu.

Printre proiectele care vor fi dezbătute de plenul Camerei Deputaților, sub rezerva primirii rapoartelor de la comisiile de specialitate, se află, pe lângă abrogarea recursului compensatoriu, și propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, Ordonanța Guvernului 40/2019 privind modificarea și completarea Legii 115/2015 referitoare la alegerea președinților consiliilor județene, Ordonanța de urgență a Guvernului 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, precum și două proiecte de lege de modificare a Codului fiscal, unul dintre ele referindu-se la eliminarea supraaccizei la carburant.

 

Lasă un comentariu