PROGRAMUL DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ APRINDE SCÂNTEI LA VÂRFUL POLITICII

Distribuie pe:

Într-un discurs rostit recent, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înființarea secției româno-maghiare a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lăzurcă, a criticat Programul de Dezvoltare a Ardealului, inițiat de Guvernul ungar, pe motiv că acesta nu a fost discutat în detaliu cu guvernul român și nu face obiectul unei înțelegeri bilaterale, așa cum ar fi natural. “România nu și-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri și, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislației române și a regulilor aplicabile pieței interne UE, precum și a strategiilor și programelor naționale care vizează dezvoltarea regională”, a spus Lăzurcă, citat de cotidianul Krónika.

Într-un interviu acordat publicației menționate, Mónika Kozma, directorul executiv al Fundației Pro Economica, însărcinată cu administrarea programului, a calificat ca nefondate criticile formulate de ambasadorul român, explicând că, în cadrul programului de dezvoltare a economiei în Transilvania, o persoană juridică din România - Fundația Pro Economica - acordă ajutoare din surse puse la dispoziție de guvernul ungar și că pentru acest lucru nu este nevoie de niciun acord bilateral. Mai mult, conform normelor europene, în România se desfășoară și diverse proiecte finanțate de Norvegia sau Elveția, iar cea mai veche “intervenție externă” aparține Germaniei, dat fiind că guvernul german oferă ajutor de peste douăzeci de ani, în primul rând sașilor din Transilvania, prin intermediul unei fundații similare, cu sediul la Brașov.

Potrivit lui Kozma, programul de dezvoltare a economiei nu discriminează, mai mult, are și beneficiari de limbă română, iar fundația nu ține evidența apartenenței etnice a beneficiarilor.

Mónika Kozma a considerat că ambasadorul trebuia să aprecieze mai degrabă faptul că statul român a beneficiat de o sumă echivalentă cu 8 milioane euro, sub formă de TVA, doar din programul de finanțări mici acordate agricultorilor.

Krónika a publicat și un editorial cu privire la îngrijorările României față de programul de dezvoltare amintit. Autorul articolului, citat de MTI, scrie că noul guvern al României a făcut un prim pas în direcția căutării unui conflict, prin intervenția ambasadorului Lăzurcă. El afirmă că media românească, susținătoare entuziastă a președintelui român reales, Klaus Iohannis, “de o bună vreme îl defăimează cu mânecile suflecate pe Viktor Orbán” și conducerea Ungariei, considerată iliberală și pro-Putin. “Se pare că liberalii ajunși la putere chiar văd un pericol în persoana lui Viktor Orbán”, conchide editorialistul ziarului.

De precizat că anul acesta, în mai, în cadrul programului menționat, Fundația Pro Economica a inițiat “ajutorul de minimis” în valoare de 15.000 de euro/fermă (70.000 de lei) pentru dotarea fermelor cu utilaje agricole, cumpărarea de animale de rasă, familii de albine etc., suma totală pusă la dispoziție fiind de 30 de milioane de euro. Programul se derulează în județele Harghita, Covasna și Mureș, peste 10.000 de fermieri mici (cu exploatații de 3-10 hectare) înscriindu-se, în doar 10 zile, pentru a primi acest ajutor.

Lasă un comentariu