TRINITATEA, GRIJA, MÂNDRIA ȘI... LUCEAFĂRUL

Distribuie pe:

* “Dacă ar fi să regret că nu am venit mai devreme pe lume, aș face-o doar pentru că nu am apucat să-i cunosc pe cei doi români în care Dumnezeu a turnat har din belșug: autorul “Luceafărului”, Mihai Eminescu, și pe cel al “Baladei pentru vioară”, Ciprian Porumbescu.

Mihail Sadoveanu (1880-1961), scriitor, povestitor, academician, nuvelist, romancier și om politic. Este unul dintre cei mai prolifici prozatori români din prima jumătate a sec. al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe cinzeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialiste. Ca om politic a fost adept al naționalismului și umanismului, oscilând în perioada interbelică între forțele de stânga și de dreapta. În perioada comunistă a fost numit președinte al Adunării Deputaților și face parte din cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române. Prin multe din operele sale face propagandă în favoarea comunizării. A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și membru al Academiei Române. A primit premiul Lenin pentru Pace în 1961. În anul 1928 devine Mare Maestru al Marii Loje Naționale din România. Copiii săi, Profira și Paul-Mihu, au devenit, la rândul lor, scriitori.

***

* “Îngâmfarea (mândria) a fost întâiul păcat al omului; această substituire a omului în locul lui Dumnezeu a fost pricina căderii lui”.

Maria Montessori (1870-1952), medic, pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa. A fost una din primele femei din Italia care a absolvit facultatea de medicină la Universitatea din Roma. A devenit cunoscută în toată Europa și în întreaga lume, generând zeci și zeci de școli cu numele ei. A călătorit foarte mult, supervizând școlile care-i purtau numele, scriind și ținând conferințe.

***

* “Dacă poți să-L iubești pe Dumnezeu, nu vei mai avea nici o grijă”.

Ma Anandamayi (1896-1982). Prezența sa, surâsul, sfaturile, felul ei de a fi făceau parte din învățătura pe care o dăruia discipolilor săi. Tot timpul în preajma sa domnea o atmosferă miraculoasă de sublimă puritate. Dar să poți ajunge lângă ea nu era o simplă conjunctură, ci chiar o Grație Divină. Ea spunea că Dumnezeu este peste tot, că totul se naște din El, și că El există în tot ce ne înconjoară; totul este creația Sa. Dumnezeu ne oferă necondiționat libertatea de a acționa. “Dumnezeu există și este mai mic decât tot ce poate fi mic, și mai măreț decât ce poate fi măreț”.

***

* “Dreptatea, libertatea și adevărul compun sublima trinitate ce înalță pe om și-l apropie de Dumnezeu”.

Artemiu Publiu Alexi (1847-1891), botanist, evoluționist român. În studiile universitare de la Viena și Graz dobândește titlul de Doctor în științe. Ca biolog, a studiat flora din Munții Rodnei și a descoperit o plantă pe care a numit-o “Sinedra Alexiana”. În calitate de cercetător științific, a scris 22 de lucrări, primind medalia “Bene Merente” clasa I de la Prințul Carol. A fost înmormântat, numai la 49 de ani, în cimitirul din Rebrișoara.

 

Lasă un comentariu