SONDAJ - ÎN CAZUL UNUI ATAC AL RUSIEI, CE NAȚIUNI AR SARI ÎN APĂRAREA ROMÂNIEI?

Distribuie pe:

În preajma summit-ului NATO de la Londra - unul dintre cele mai tensionate din istorie, YouGov a realizat un sondaj în ceea ce privește activarea Articolului 5 în cazul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva unui stat membru NATO.

Părerile sunt împărțite: în cazul României, de exemplu, germanii, într-un număr majoritar, nu ar fi de acord ca țara lor să intre într-un război în cazul unui atac rusesc asupra noastră, dar nici asupra SUA. Aceeași părere (împărtășită și de francezi) o au și în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei sau Turciei.

În schimb, britanicii și americanii consideră că statele lor ar trebui să intre în război în cazul unei agresiuni împotriva României. Un caz interesant îl reprezintă Turcia, care a generat numeroase crize în sânul NATO, după apropierea de Rusia și achiziționarea sistemelor rusești de rachetă S-400. Dacă britanicii au părerile împărțite în ceea ce privește ajutorul acordat Turciei în caz de agresiune, americanii ar fi de acord cu intrarea într-un război în cazul unui atac împotriva Turciei, cu toate tensiunile dintre Washington și Ankara din ultimul timp.

Sondajul YouGov a fost realizat în țări cu rol important în NATO. În ceea ce privește încrederea în Alianță, față de 2017, când aproape trei sferturi dintre britanici aveau o atitudine pozitivă față de apartenența la NATO, procentul a scăzut la 59%. În Germania, sprijinul pentru NATO a scăzut de la 68% la 54%, iar în Franța de la 54% la 39%. Țările nordice Danemarca și Norvegia au înregistrat scăderi de la 80% la 70%, respectiv 75% la 66%.De subliniat faptul că această scădere a sprijinului față de NATO nu este însoțită de o atitudine negativă împotriva Alianței, ci, mai degrabă, de o atitudine de indiferență. (sursa - defenseromania.ro).

 

Lasă un comentariu