REZISTENȚA ANTIMICROBIANĂ - O DEFICIENȚĂ MAJORĂ ÎN SISTEMUL SANITAR ROMÂNESC

Distribuie pe:

“Rezistența antimicrobiană reprezintă o preocupare la nivel mondial pentru a cărei combatere este necesară o abordare integrată și interdisciplinară și cooperare și parteneriat între toți actorii implicați. (...) Rezistența antimicrobiană reprezintă din nefericire o deficiență majoră în sistemul sanitar românesc. Cel mai recent profil de țară State of Health in the European Union, publicat pe 28 noiembrie 2019, menționează că: nivelurile de rezistență la antimicrobiene se mențin ridicate în România. În 2017 s-a constatat, în urma testărilor, că 22,5% din izolatele de klebsiella pneumoniae erau rezistente la carbapeneme, o clasă de antibiotice de ultimă linie”, a spus Păun, care a participat la Atelierul “Rolul unei agende strategice comune de cercetare și inovare la nivel global pentru controlul rezistenței la antibiotice”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”.

Ea a amintit că rezistența antimicrobiană și infecțiile asociate au reprezentat una dintre prioritățile sectoriale pe sănătate ale României în perioada mandatului exercitat la conducerea Consiliului Uniunii Europene.

Consilierul de stat a subliniat necesitatea unei abordări “consecvente, strategice, comune” la nivel european și internațional și a salutat colaborarea dintre ministerele din România pe această temă.

Lasă un comentariu