Conform unui sondaj online, realizat de compania de asigurare Generali România, peste 90% dintre pietonii români traversează neregulamentar, cel puțin de câteva ori pe an, iar aproape 50% recunosc că traversează neregulamentar, de mai multe ori pe lună, deși 70% dintre respondenți sunt de acord că acest obicei este unul periculos, iar riscurile cresc și mai mult în perioada de iarnă, atât din punctul de vedere al pietonilor, cât și al șoferilor.
Sondajul a mai revelat că 43% dintre pietonii români traversează neregulamentar, destul de des, 34% trec strada prin locuri nemarcate sau ilegal, de mai multe ori pe lună, în timp ce 9% practică acest obicei periculos aproape în fiecare zi. Pe de altă parte, 49% au precizat că traversează neregulamentar, doar de câteva ori pe an, și doar 8% au declarat că nu fac niciodată acest lucru.
Întrebați dacă sunt de părere că traversarea prin locuri nemarcate este periculoasă, 68% au fost de acord cu această afirmație, 23% au apreciat că această activitate este periculoasă, uneori, iar 9% consideră că nu este periculoasă, dacă ești foarte atent.
Referitor la motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar, 51% dintre participanții la sondaj au motivat că trecerea de pietoni este poziționată prea departe de locul unde au nevoie să traverseze, iar 31% dintre ei spun că fac acest lucru, pentru că prind un moment de pauză în trafic. Doar 6% au declarat că se grăbesc și nu pot aștepta la semafor, atunci când traversează neregulamentar, în timp ce 12% au citat alte motive.
Potrivit studiului, 88% dintre participanții la sondaj au declarat că, înainte de a traversa strada pe trecerea de pietoni, se asigură că șoferii mașinilor i-au văzut și că au timp să oprească.
Poliția Română a constatat că traversarea neregulamentară a pietonilor s-a numărat printer principalele cauze ale accidentelor grave în anul 2018.
În plus, iarna, condițiile meteo nefavorabile cresc riscul unui accident rutier, iar șofatul implică mai multă atenție decât oricând. Distanța de frânare pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheață crește chiar de până la 10 ori, iar un șofer obișnuit are nevoie de aproximativ 1,5 secunde pentru a reacționa. În plus, vizibilitatea redusă poate împiedica șoferul să perceapă în timp util pericolul.
*
Sondajul a fost realizat în perioada 10 iulie - 10 septembrie 2019, pe 16.235 de respondenți, dintre care 15.121 de șoferi (93%), 85% dintre ei fiind bărbați. Aproape jumătate au între 18 și 25 de ani, 20%, între 26 și 34 de ani, și 23%, între 35 și 55 de ani.