ELEVII ROMÂNI ȘTIU DE LA PĂRINȚI CĂ “BANII SE FAC GREU ȘI SE DUC REPEDE”!

Distribuie pe:

Un studiu privind nivelul educației financiare a elevilor din România, realizat de Banca Comercială Română (BCR) în cadrul programului Școala de Bani, ne arată că aproape 90% dintre participanți afirmă că au învățat doar din familie cum să își organizeze bugetul, iar cel mai important sfat de educație financiară pe care l-au primit de la părinți este că “banii se fac greu și se duc repede”.

Cursurile de educație financiară, o necesitate

Potrivit studiului, deși aproape 90% au învățat doar din familie cum să își organizeze banii, 70% dintre aceștia și-ar dori să participe la cursuri de educație financiară și consideră utilă introducerea acestora în programa școlară. Prin urmare, deocamdată familia este atât principala sursă de bani pentru elevi, cât și principala sursă de educație financiară.

Pe primul loc printre sfaturile pe care elevii le-au primit în familie se află “banii se fac greu și se duc repede” - 45,92%, “dacă ești atent cu banii, nu vei avea datorii” - 18,44%, “nu trebuie să cheltuiești din impuls” - 13,65%, și “dacă economisești, nu vei fi stresat” - 3,51%.

Răspunsurile elevilor indică și faptul că majoritatea acestora urmează sfaturile primite, 47,10% dintre ei declarând că încearcă să pună bani deoparte o dată pe săptămână, urmați de 25,65% dintre elevi care încearcă să pună bani deoparte o dată pe lună.

85% dintre elevi fac economii

Deși cea mai mare parte a participanților la studiu au mărturisit că pun bani deoparte o dată pe lună, problema apare la nivelul organizării și gestionării bugetului, majoritatea elevilor ținându-și toți banii în portofel. Nu au un plan de organizare a banilor, iar cele mai mari investiții le fac în îmbrăcăminte și încălțăminte.

Pe de altă parte, 66% dintre elevi folosesc banii de buzunar pe alimente și băuturi la școală, iar 85% dintre ei fac economii. 45% dintre ei folosesc economiile pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte, 17% pentru gadget-uri, iar restul pentru cadouri, hobby-uri, educație, activități sportive și alte activități.

Bugetul întregii familii, o necunoscută pentru elevi

Peste 60% dintre elevi au afirmat că nu știu care este bugetul familiei, iar aproape 50% dintre ei nu știu cât cheltuiește familia într-o lună. Peste jumătate dintre respondenți cred că a fi educat financiar înseamnă să știi cum să îți folosești banii de care dispui.

Chiar dacă elevii români înțeleg noțiuni financiare, precum dobândă, împrumut, buget (aproximativ 90%), ei nu sunt încă familiarizați cu instrumentele financiare și doar 12% folosesc un card bancar.

Efecte, în toate domeniile vieții

Realizatorii studiului concluzionează că elevii înțeleg importanța educației financiare și cred că trebuie să știe cum să aibă grijă de banii lor.

“Educația financiară a devenit în ultimii ani o necesitate, încă de la vârste fragede. Ea este utilă nu doar pentru a-i face pe copii să înțeleagă noțiuni despre bani, produse și servicii financiare și bănci, dar mai ales pentru a-i învăța să își gestioneze resursele, în general.

Deși o numim financiară, acest tip de educație are efecte în toate domeniile importante ale vieții, pentru că este vorba de luarea deciziilor, de gândire creativă, de educație antreprenorială, de utilizarea eficientă a resurselor, de relații interpersonale”, spun specialiștii BCR.

*

Studiul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2019, pe un eșantion de 8.329 de respondenți, elevi ai școlilor din mediul public, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani.

Lasă un comentariu