LUMEA ÎN CARE TRĂIM

Distribuie pe:

TURISMUL NEGRU - UN FENOMEN GLOBAL, ÎN PLINĂ DEZVOLTARE

Turismul negru sau thanatoturismul (de la grecescul “thanatos” - “moarte”) implică vizitarea locurilor asociate cu moartea și suferința. Urmele bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, câmpul de la Cernobîl, lagărele naziste sau comuniste, catacombele din Paris, câmpiile morții din Cambodgia etc. sunt, în zilele noastre, obiective vizitate de milioane de turiști în fiecare an, oamenii fiind, dintotdeauna, fascinați de moarte și de locuri în care și-au găsit sfârșitul personaje celebre ori unde s-au petrecut tragedii (jocurile gladiatorilor din Roma antică, la Coliseum, participarea la execuții prin decapitare, în Franța lui Robespierre, pedepsirea prin tragerea în țeapă sau pe roată în piața publică, în Evul Mediu, arderea vrăjitoarelor, procesele Templierilor etc.).

Numiți-o curiozitate morbidă, dar, în fiecare an, tot mai mulți oameni preferă să-și petreacă vacanța vizitând locuri, nu puține - macabre, în care s-au petrecut unele dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria omenirii. Fenomenul a devenit cunoscut sub numele de “turism negru” sau “turism întunecat” (“dark tourism”) și este unul global, în plină dezvoltare. Oamenii caută senzații tari, experiențe noi. Obiectivele preferate își datorează notorietatea fie unor asasinate, dezastre, încarcerări sau atrocități, războaie etc., de care asemenea locuri și-au legat numele. Termenul “dark tourism” a fost creat în 1996, de John Lennon și Malcolm Foley, de la Universitatea Caledonia din Glasgow.

Într-un articol din 2017, în care aborda acest subiect, Lennon scria: “De mai mulți ani, oamenii sunt atrași de locuri și evenimente asociate cu moartea, dezastrul, suferința, violența, crima. De la Roma antică și luptele gladiatorilor până la prezența la execuțiile publice din Londra și în alte orașe importante din lume, moartea rămâne un punct de interes major. Între turism și moarte există o ciudată relație. Asasinatele în masă ar trebui să constituie un factor de descurajare pentru asemenea destinații, în lumea în care trăim. Totuși, ele devin, pe zi ce trece, obiective turistice de interes major. Turiștii, bunăoară, au urmărit, cu maxim interes, trecerea ilegală a frontierei din Mexic în SUA”, a exemplificat Lennon. Mai mult, precizează el, după ce serialul HBO despre Cernobîl a dramatizat explozia centralei, din 1986, “The Times” a raportat că firma de turism “Explore” înregistrează o creștere cu 30-40% a vizitatorilor din zonă. Multe obiective ale “turismului negru” produc afaceri profitabile, prin amenajarea de muzee și organizarea de excursii în asemenea locuri “blestemate”.

Mai nou, interesul turiștilor se concentrează asupra unor zone bântuite de războaie, precum Iraq sau Afganistan, deși agențiile de turism le recomandă turiștilor, pentru propria lor siguranță, să evite asemenea “obiective”.

În ce privește atracția pentru astfel de locuri, unii consideră că este ceva morbid și “necuviincios”: de pildă, localnicii și-au exprimat revolta văzând cum turiștii se opresc să-și facă selfie-uri în apropiere de Grenfell Tower, din Londra, la doar câteva luni după incendiul din 2017, soldat cu 79 de morți. În apropierea turnului a fost instalat un panou pe care scria: “Grenfell: o tragedie, nu un obiectiv turistic”.

Alții consideră că “turismul negru” reprezintă o modalitate de a învăța despre fapte din trecut și de a reflecta asupra evenimentelor tragice ale istoriei. Vizitarea locului în care s-a petrecut un dezastru natural sau provocat de mâna omului poate duce la înțelegerea ororilor și amplorii unor atrocități, permițându-ne să cinstim memoria celor care le-au căzut victime. Evident, acest lucru depinde de respectul cu care turiștii se comportă în “locurile întunecate”: abținerea de la a-și face selfie-uri, ținuta corespunzătoare și comportamentul decent sunt aspecte importante ce trebuie avute în vedere.

Pe de altă parte, “turismul negru” poate fi o experiență traumatizantă pentru copii. Este mai bine - spun specialiștii - ca părinții să se gândească de două ori înainte de a alege asemenea destinații. Mai ales, dacă tragedia este foarte recentă, “vizita” cu aparatul de fotografiat poate fi inoportună, dacă nu de-a dreptul jignitoare, așa că, este mai bine și mai politicos să omagiem victimele de la o oarecare distanță.

 

TOP 10 ATRACȚII TURISTICE MACABRE

CNN menționează 10 asasinate celebre, din care unele s-au petrecut în urmă cu mii de ani, dar care stârnesc curiozitate și în ziua de azi:

1. Teatrul Pompei, din Roma, unde a fost asasinat Iulius Caesar în 44 î.Ch.

2. Dealey Plaza (Dallas) - aici a avut loc asa-sinarea președintelui SUA, Jonh Fitzgerald Kennedy, la 22 noiembrie 1963. Din 1989, Dallas County Historical Foundation a deschis un muzeu la etajele al VI-lea și al VII-lea din clădirea texană din care s-a tras asupra președintelui, făcând cunoscută vizitatorilor povestea vieții lui. Anual, peste 350.000 de oameni vizitează muzeul.

3. Teatrul Ford, din Washington D.C. În 14 aprilie 1865, aici a fost asasinat fostul președinte american Abraham Lincoln, împușcat în cap, pe la spate, în timp ce urmărea un spectacol de teatru. Muzeul atrage, anual, peste 700.000 de vizitatori.

4. Casa Birla, din New Delhi, India. Este locul unde, la 30 ianuarie 1948, a fost ucis Mohandas K. Gandhi. În timp ce mergea la întâlnirea pentru rugăciune, Mahatma Gandhi a fost împușcat de un extremist hindus care se împotrivea metodelor non-violente de protest, percepute mai degrabă favorabile musulmanilor decât hindușilor. Casa Birla a fost cumpărată de statul indian și numită “Gandhi Smriti” - monument și muzeu dedicate vieții și învățăturilor lui Gandhi. Este deschis vizitatorilor și găzduiește evenimente culturale și sociale.

5. Clădirea Dakota, din New York, în fața căreia, în 8 decembrie 1980, a fost împușcat John Lennon. Nu există un monument în acel loc, însă în Central Park, aflat în apropiere, se află o zonă comemorativă numită “Strawberry Fields”, înființată de Yoko Ono, cu un mozaic în centrul căruia este scris cuvântul “Imagine”, după celebrul cântec al lui Lennon.

6. Lorraine Motel, Memphis, Tennessee. În aprilie 1968, aici a fost ucis Martin Luther King Jr. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace a fost împușcat în balconul motelului în care stătea în Memphis, oraș în care venise pentru a conduce un marș al muncitorilor greviști. Motelul Lorraine a fost transformat, mai târziu, în Muzeul Național al Drepturilor Civile. Camerele în care obișnuia să locuiască Martin Luther King au fost păstrate, la fel ca fațada clădirii.

7. Palatul Yusupov, St. Petersburg. În decembrie 1916, aici a fost asasinat Grigory Rasputin, cel care pretindea că are puteri magice și exercita o mare influență asupra familiei imperiale. Într-o seară, în Palatul Yusupov, câțiva nobili au încercat îndepărtarea lui. Rasputin a fost împușcat de două ori. După ce ultimul glonț i-a fost fatal, trupul lui a fost lovit cu brutalitate, înainte de a fi aruncat în apele înghețate ale râului Moika. Palatul Yusupov oferă vizite ghidate în engleză și rusă, precum și o expoziție legată de Rasputin.

8. Sarajevo, Bosnia. La 28 iunie 1914, în acest oraș a fost împușcat Arhiducele Franz Ferdinand. Muzeul din Sarajevo se află, în prezent, în colțul străzii care a fost martora evenimentelor ce au declanșat Primul Război Mondial.

9. Sala Audubon, din New York. La 21 februarie 1965, aici și-a găsit sfârșitul Malcolm X (preot musulman american de culoare, luptător pentru drepturile negrilor). Sala Audubon, din Manhattan, era fost folosită pentru teatru, bal și concerte. Aici aveau loc, între 1964-1965, adunările săptămânale ale Organizației pentru Unitatea Afro-Americanilor, a lui Malcolm X. În cursul unei reuniuni, el a fost asasinat de către membrii Națiunii Islamului, organizație care promova supremația negrilor și pe care militantul o renegase după ce îi fusese membru marcant timp de peste un deceniu.

10. Catedrala din Canterbury, Marea Britanie. La 29 decembrie 1170, în apropiere de altar, a fost ucis Thomas Becket, Arhiepiscop de Canterbury în perioada lui Henric al II-lea. Becket l-a înfuriat pe rege după ce a excomunicat trei dintre cei mai puternici clerici din zonă. Clădirea a fost refăcută în anul 1470, singurul element păstrat din vechiul edificiu fiind contrafortul de nord, care adăpostește o scară în spirală.

 

DRACULA ȘI CEAUȘESCU – OBIECTIVE ALE “TURISMULUI NEGRU”

România se regăsește pe harta turismului negru, străinii fiind foarte interesați de legenda lui Dracula și de Castelul Bran. Pasionați de ororile trecutului, fictive sau reale, turiștii vin la noi în țară special pentru aceste locuri, iar pe rețelele de socializare din străinătate se discută intens despre Carpați, Transilvania, Dracula, Bran sau Poienari.

Fosta închisoare comunistă și Muzeul Memorialului de la Sighet (fondat de Ana Blandiana și de Romulus Rusan în 1983, cuprinzând fotografii, documente, albume și casete cu peste 5.000 de ore de înregistrări audio din acea perioadă), Castelul Bran (cunoscut drept “Castelul lui Dracula”) și fosta Casă a Poporului a lui Ceaușescu (actualul Palat al Parlamentului) sunt cele mai căutate de amatorii de “turism negru” din toate colțurile lumii.

(surse - rte.ie, cnn.com, mythologica.ro; foto - mediafax.ro, dailymail.co.uk, tourchernobyl.com)

 

TURISMUL NEGRU - UN FENOMEN GLOBAL, ÎN PLINĂ DEZVOLTARE

Turismul negru sau thanatoturismul (de la grecescul “thanatos” - “moarte”) implică vizitarea locurilor asociate cu moartea și suferința. Urmele bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki, câmpul de la Cernobîl, lagărele naziste sau comuniste, catacombele din Paris, câmpiile morții din Cambodgia etc. sunt, în zilele noastre, obiective vizitate de milioane de turiști în fiecare an, oamenii fiind, dintotdeauna, fascinați de moarte și de locuri în care și-au găsit sfârșitul personaje celebre ori unde s-au petrecut tragedii (jocurile gladiatorilor din Roma antică, la Coliseum, participarea la execuții prin decapitare, în Franța lui Robespierre, pedepsirea prin tragerea în țeapă sau pe roată în piața publică, în Evul Mediu, arderea vrăjitoarelor, procesele Templierilor etc.).

Numiți-o curiozitate morbidă, dar, în fiecare an, tot mai mulți oameni preferă să-și petreacă vacanța vizitând locuri, nu puține - macabre, în care s-au petrecut unele dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria omenirii. Fenomenul a devenit cunoscut sub numele de “turism negru” sau “turism întunecat” (“dark tourism”) și este unul global, în plină dezvoltare. Oamenii caută senzații tari, experiențe noi. Obiectivele preferate își datorează notorietatea fie unor asasinate, dezastre, încarcerări sau atrocități, războaie etc., de care asemenea locuri și-au legat numele. Termenul “dark tourism” a fost creat în 1996, de John Lennon și Malcolm Foley, de la Universitatea Caledonia din Glasgow.

Într-un articol din 2017, în care aborda acest subiect, Lennon scria: “De mai mulți ani, oamenii sunt atrași de locuri și evenimente asociate cu moartea, dezastrul, suferința, violența, crima. De la Roma antică și luptele gladiatorilor până la prezența la execuțiile publice din Londra și în alte orașe importante din lume, moartea rămâne un punct de interes major. Între turism și moarte există o ciudată relație. Asasinatele în masă ar trebui să constituie un factor de descurajare pentru asemenea destinații, în lumea în care trăim. Totuși, ele devin, pe zi ce trece, obiective turistice de interes major. Turiștii, bunăoară, au urmărit, cu maxim interes, trecerea ilegală a frontierei din Mexic în SUA”, a exemplificat Lennon. Mai mult, precizează el, după ce serialul HBO despre Cernobîl a dramatizat explozia centralei, din 1986, “The Times” a raportat că firma de turism “Explore” înregistrează o creștere cu 30-40% a vizitatorilor din zonă. Multe obiective ale “turismului negru” produc afaceri profitabile, prin amenajarea de muzee și organizarea de excursii în asemenea locuri “blestemate”.

Mai nou, interesul turiștilor se concentrează asupra unor zone bântuite de războaie, precum Iraq sau Afganistan, deși agențiile de turism le recomandă turiștilor, pentru propria lor siguranță, să evite asemenea “obiective”.

În ce privește atracția pentru astfel de locuri, unii consideră că este ceva morbid și “necuviincios”: de pildă, localnicii și-au exprimat revolta văzând cum turiștii se opresc să-și facă selfie-uri în apropiere de Grenfell Tower, din Londra, la doar câteva luni după incendiul din 2017, soldat cu 79 de morți. În apropierea turnului a fost instalat un panou pe care scria: “Grenfell: o tragedie, nu un obiectiv turistic”.

Alții consideră că “turismul negru” reprezintă o modalitate de a învăța despre fapte din trecut și de a reflecta asupra evenimentelor tragice ale istoriei. Vizitarea locului în care s-a petrecut un dezastru natural sau provocat de mâna omului poate duce la înțelegerea ororilor și amplorii unor atrocități, permițându-ne să cinstim memoria celor care le-au căzut victime. Evident, acest lucru depinde de respectul cu care turiștii se comportă în “locurile întunecate”: abținerea de la a-și face selfie-uri, ținuta corespunzătoare și comportamentul decent sunt aspecte importante ce trebuie avute în vedere.

Pe de altă parte, “turismul negru” poate fi o experiență traumatizantă pentru copii. Este mai bine - spun specialiștii - ca părinții să se gândească de două ori înainte de a alege asemenea destinații. Mai ales, dacă tragedia este foarte recentă, “vizita” cu aparatul de fotografiat poate fi inoportună, dacă nu de-a dreptul jignitoare, așa că, este mai bine și mai politicos să omagiem victimele de la o oarecare distanță.

 

TOP 10 ATRACȚII TURISTICE MACABRE

CNN menționează 10 asasinate celebre, din care unele s-au petrecut în urmă cu mii de ani, dar care stârnesc curiozitate și în ziua de azi:

1. Teatrul Pompei, din Roma, unde a fost asasinat Iulius Caesar în 44 î.Ch.

2. Dealey Plaza (Dallas) - aici a avut loc asa-sinarea președintelui SUA, Jonh Fitzgerald Kennedy, la 22 noiembrie 1963. Din 1989, Dallas County Historical Foundation a deschis un muzeu la etajele al VI-lea și al VII-lea din clădirea texană din care s-a tras asupra președintelui, făcând cunoscută vizitatorilor povestea vieții lui. Anual, peste 350.000 de oameni vizitează muzeul.

3. Teatrul Ford, din Washington D.C. În 14 aprilie 1865, aici a fost asasinat fostul președinte american Abraham Lincoln, împușcat în cap, pe la spate, în timp ce urmărea un spectacol de teatru. Muzeul atrage, anual, peste 700.000 de vizitatori.

4. Casa Birla, din New Delhi, India. Este locul unde, la 30 ianuarie 1948, a fost ucis Mohandas K. Gandhi. În timp ce mergea la întâlnirea pentru rugăciune, Mahatma Gandhi a fost împușcat de un extremist hindus care se împotrivea metodelor non-violente de protest, percepute mai degrabă favorabile musulmanilor decât hindușilor. Casa Birla a fost cumpărată de statul indian și numită “Gandhi Smriti” - monument și muzeu dedicate vieții și învățăturilor lui Gandhi. Este deschis vizitatorilor și găzduiește evenimente culturale și sociale.

5. Clădirea Dakota, din New York, în fața căreia, în 8 decembrie 1980, a fost împușcat John Lennon. Nu există un monument în acel loc, însă în Central Park, aflat în apropiere, se află o zonă comemorativă numită “Strawberry Fields”, înființată de Yoko Ono, cu un mozaic în centrul căruia este scris cuvântul “Imagine”, după celebrul cântec al lui Lennon.

6. Lorraine Motel, Memphis, Tennessee. În aprilie 1968, aici a fost ucis Martin Luther King Jr. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace a fost împușcat în balconul motelului în care stătea în Memphis, oraș în care venise pentru a conduce un marș al muncitorilor greviști. Motelul Lorraine a fost transformat, mai târziu, în Muzeul Național al Drepturilor Civile. Camerele în care obișnuia să locuiască Martin Luther King au fost păstrate, la fel ca fațada clădirii.

7. Palatul Yusupov, St. Petersburg. În decembrie 1916, aici a fost asasinat Grigory Rasputin, cel care pretindea că are puteri magice și exercita o mare influență asupra familiei imperiale. Într-o seară, în Palatul Yusupov, câțiva nobili au încercat îndepărtarea lui. Rasputin a fost împușcat de două ori. După ce ultimul glonț i-a fost fatal, trupul lui a fost lovit cu brutalitate, înainte de a fi aruncat în apele înghețate ale râului Moika. Palatul Yusupov oferă vizite ghidate în engleză și rusă, precum și o expoziție legată de Rasputin.

8. Sarajevo, Bosnia. La 28 iunie 1914, în acest oraș a fost împușcat Arhiducele Franz Ferdinand. Muzeul din Sarajevo se află, în prezent, în colțul străzii care a fost martora evenimentelor ce au declanșat Primul Război Mondial.

9. Sala Audubon, din New York. La 21 februarie 1965, aici și-a găsit sfârșitul Malcolm X (preot musulman american de culoare, luptător pentru drepturile negrilor). Sala Audubon, din Manhattan, era fost folosită pentru teatru, bal și concerte. Aici aveau loc, între 1964-1965, adunările săptămânale ale Organizației pentru Unitatea Afro-Americanilor, a lui Malcolm X. În cursul unei reuniuni, el a fost asasinat de către membrii Națiunii Islamului, organizație care promova supremația negrilor și pe care militantul o renegase după ce îi fusese membru marcant timp de peste un deceniu.

10. Catedrala din Canterbury, Marea Britanie. La 29 decembrie 1170, în apropiere de altar, a fost ucis Thomas Becket, Arhiepiscop de Canterbury în perioada lui Henric al II-lea. Becket l-a înfuriat pe rege după ce a excomunicat trei dintre cei mai puternici clerici din zonă. Clădirea a fost refăcută în anul 1470, singurul element păstrat din vechiul edificiu fiind contrafortul de nord, care adăpostește o scară în spirală.

 

DRACULA ȘI CEAUȘESCU – OBIECTIVE ALE “TURISMULUI NEGRU”

România se regăsește pe harta turismului negru, străinii fiind foarte interesați de legenda lui Dracula și de Castelul Bran. Pasionați de ororile trecutului, fictive sau reale, turiștii vin la noi în țară special pentru aceste locuri, iar pe rețelele de socializare din străinătate se discută intens despre Carpați, Transilvania, Dracula, Bran sau Poienari.

Fosta închisoare comunistă și Muzeul Memorialului de la Sighet (fondat de Ana Blandiana și de Romulus Rusan în 1983, cuprinzând fotografii, documente, albume și casete cu peste 5.000 de ore de înregistrări audio din acea perioadă), Castelul Bran (cunoscut drept “Castelul lui Dracula”) și fosta Casă a Poporului a lui Ceaușescu (actualul Palat al Parlamentului) sunt cele mai căutate de amatorii de “turism negru” din toate colțurile lumii.

(surse - rte.ie, cnn.com, mythologica.ro; foto - mediafax.ro, dailymail.co.uk, tourchernobyl.com)

 

Lasă un comentariu