PROIECTE ÎN DERULARE LA SÂNPETRU DE CÂMPIE

Distribuie pe:

- Convorbire cu primarul comunei Sânpetru, Lucian Minodor Pogăcean -

- Pentru început, vă rog să ne vorbiți pe scurt despre proiectele importante ale comunei Sânpetru de Câmpie.

- Avem un proiect pe PNLD-1 privind introducerea sistemului de alimentare cu apă potabilă în comuna Sânpetru de Câmpie. Pe PNLD-2 avem patru sate pentru alimentare cu apă, satele Tușin, Dâmb, Sângeorz și pe străzile care au rămas restante în Sânpetru. Tot pe acest proiect avem de asfaltat 6 km, drumul 108 Sânpetru - Tușin și 109 Sânpetru - Bârlibaș, ce face legătura cu Pogăceaua și Șăulia de Câmpie. Mai avem pe acest proiect reabilitare școală în satul Dâmbu, și pe GAL, un teren sintetic, pentru copii. Din bugetul local avem construirea a două capele, în satul Tușin și Sânpetru. Acestea sunt proiectele în derulare, de când sunt eu primar, din anul 2016.

- Ce se dorește în continuare? Cum se va dezvolta comuna?

- Ne dorim în primul rând să încheiem lucrările privind alimentarea cu apă în toate satele din comună, în plus, canalizarea. Avem deja un proiect depus ce privește reabilitarea clădirii școlii din Sânpetru. Mai avem un alt proiect depus pentru asfaltarea străzilor din Sângeorz. Aceste proiecte sunt depuse, dar încă nu și aprobate.

- Câte dosare aveți la Primărie pentru ajutor social?

- În anul 2016, când am fost numit în funcția de primar, aveam 167 dosare pentru ajutor social. Acum avem 32 de dosare.

- În privința locurilor de muncă în comună, ce ne puteți spune?

- Am dat câteva spații în chirie unui medic care vine de la Cluj și deschide un cabinet medical, alt spațiu l-am dat în chirie unei firme din Bistrița care a deschis un magazin alimentar și a angajat două fete din comună, apoi am dat un alt spațiu în chirie unei familii din Târgu-Mureș ca să deschidă o frizerie. Dar la noi activitatea principală este agricultura. În afară de cele enumerate, mai avem câteva firme de la Bistrița, Cluj, Târgu-Mureș, care duc muncitorii navetiști.

- Aveți în comună service pentru utilaje agricole?

- Da, avem o firmă care asigură service-ul pentru utilajele agricole, alta, la Satul Nou, pentru autoturisme.

- Ce activitate culturală aveți în comună?

- Avem la școală un ansamblu de dansuri populare pe care îl susținem și noi, un ansamblu artistic format din șapte perechi de dansatori, care participă la festivaluri, la evenimente culturale. De acești tineri se ocupă profesoara Diana Pintecan.

- Care este situația căminelor culturale?

- Am avut un proiect pe AFIR care acum este în derulare. Am terminat reabilitările căminelor culturale la Dâmbu, Sânpetru și urmează la reabilitare cel din Tușin. A rămas de reabilitat cel de la Sângeorz, dar pentru acela încă nu avem depus vreun proiect.

- Care este situația iluminatului public în comună?

- Avem iluminat stradal pe leduri, cu 680 de corpuri de iluminat, la Sânpetru, Dâmb, Bârlibașa, Satu Nou, Tușin, Sângeorz. Mai avem nevoie de circa 150 de leduri.

- Am văzut terenul de fotbal și handbal din spatele clădirii Primăriei și a Școlii Generale. Aveți echipe?

- Da, avem echipe. Tot acolo am construit un teren sintetic, pe GAL. Proiectul de 60.000 euro va fi finalizat în primăvara anului viitor.

- Am de făcut o observație. Terenul este foarte aproape de clădirea școlii, la circa 10 m, dar nu este montată o plasă de sârmă. Pot fi sparte geamurile de la școală, cu un șut puternic, peste poartă, cu mingea.

- A fost o plasă de sârmă, dar s-a furat prin anul 2015. Plasa avea o înălțime de circa 6 metri. Erau și niște stâlpi din țeavă. Tot terenul a fost împrejmuit. Aici au fost vestiare, a fost un teren de sport bine dotat, dar s-a furat aproape tot.

- Care este situația clădirilor la școlile din comună?

- A mai rămas de lucru la școlile din Sânpetru și Dâmb. La Tușin și Sângeorz s-au închis școlile deoarece nu mai sunt copii care să le frecventeze. La Dâmb avem 36 de copii. Am depus un proiect și am semnat un contract cu Conimur din Târgu-Mureș, în valoare de 1,9 milioane lei, reabilitare totală școală. Pentru cea din Sânpetru am depus un proiect pe AFIR în valoare de 2,5 mil. lei. Avem școli închise și în satele Bârlibaș și Satul Nou. Copiii de acolo vin cu microbuzul la școală. Avem două microbuze pentru școală. În comună avem în total 270 de copii la școală, împreună cu grădinița. Grădiniță avem la Dâmb și două grupe la Sânpetru.

- Sunt ferme zootehnice în comună?

- Da, avem. Terenurile agricole sunt foarte bine lucrate. Agricultura și zootehnia la noi sunt foarte bine dezvoltate. Aici, cea mai bună și mai de amploare investiție este în teren. Avem aici și fermă cu 1.200 hectare teren, altele cu 700 sau 300 hectare. Au fost producții foarte bune la sfecla de zahăr, grâu, porumb, floarea-soarelui.

- Aveți în comună necazuri cu acțiuni antisociale?

- Cu așa ceva nu avem probleme, decât cele cu acordarea avizelor. La aceste proiecte, până la implementarea lor, ne-au mâncat zilele, viața și banii. Un aviz la drum, la electrica, e-on gaz, delgaz, cisgaz, m-au terminat. Dacă am avut dezamăgiri de când sunt primar, despre asta e vorba. N-am avut un ajutor de la nimeni. Am avut un proiect semnat încă din 2017, de 6,4 milioane lei pentru asfaltarea a 6 km. După doi ani, abia acum începe lucrarea. Asta în condițiile în care n-am avut niciodată dificultăți în Consiliul local, care este majoritar PNL. Dar ceea ce-mi doresc este să ajut acești oameni din comuna mea, fiindcă comuna Sânpetru de Câmpie a cam rămas în urmă.

 

Lasă un comentariu