MAI MULT DE 4% DIN POPULAȚIA ROMÂNIEI A PĂRĂSIT TERITORIUL ȚĂRII ÎN ULTIMII PATRU ANI

Distribuie pe:

Declarația a fost făcută de vicepreședintele Centrului Român pentru Integrare, Ioan Puhace, care a arătat că trebuie găsite soluții pentru “a pune ceva în loc”.

“Există un dezechilibru destul de mare între ceea ce înseamnă emigrație și imigrație. Dacă ne raportăm la cifre statistice, vedem că în ultimii patru ani, mai mult de 4% din populația României a părăsit teritoriul țării. Ce punem în loc? Discutăm și trebuie să găsim soluții pe ceea ce înseamnă dezvoltarea pieței muncii în România. Printre ele și imigrația legală ar putea să fie o soluție”, a spus Ioan Puhace, cu ocazia conferinței “Migrația legală în 2020 – provocări și oportunități pe piața muncii în pragul unui nou boom al migrației”.

El a precizat că angajatorii români sunt mereu în căutare de forță de muncă și în acest context trebuie “flexibilitate” în privința migrației.

“Migrația este foarte discutată la nivel internațional, (...) atât migrația legală, cât și migrația ilegală, se caută tot felul de soluții, este clar că migrația legală este un izvor pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a statelor, se încearcă soluții și întâlnirea noastră de astăzi vine în sprijinul a ceea ce trebuie să reprezinte migrația pentru România. Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, trebuie să observăm tendințele care sunt în celelalte țări dezvoltate și să venim cu propriile noastre idei, propriile noastre soluții, pentru a da un imbold pieței muncii din România și pentru a dezvolta și acest segment al forței de muncă străine”, a mai spus Puhace.

El a afirmat că, pentru a echilibra deficitul de forță de muncă din țară, ar trebui promovate, în primul rând, acele politici publice care să permită dezvoltarea sectorului privat, precum și creșterea calității vieții în România pentru ca cetățenii români să rămână în țară.

“Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în seamă este imigrația. Dacă luăm în considerare numărul de avize care în 2019 a fost aprobat pentru România, spunem că este puțin față de cerințele angajatorilor români. Dacă ne uităm și la statele din jurul nostru, constatăm totuși că ne aflăm printre ultimele locuri în ceea ce privește avizul de muncă”, a afirmat Ioan Puhace.

Vicepreședintele Uniunii Europene a IMM-urilor, Florin Jianu, a arătat că în acest moment România are un deficit pe piața forței de muncă de aproximativ un milion de oameni.

“În alte țări, aceste probleme s-au rezolvat în ultimele decenii cu ajutorul imigranților. Polonia a importat anul trecut un milion de lucrători ucraineni. Cred că și România trebuie să se uite cu foarte multă atenție de unde poate atrage forță de muncă. Eu nu m-aș uita atât de mult spre zonele asiatice, spre zone cu o cultură total diferită de cea europeană și de cea română, în particular, ci m-aș uita la vecini, tot la zonele în care sunt etnici români, la Serbia de exemplu, în zona Ucraina, și de ce nu, cu foarte multă atenție, la Moldova”, a declarat Jianu.

 

Lasă un comentariu