S-A GĂSIT LEAC ÎMPOTRIVA GAZELOR CU EFECT DE SERĂ ȘI A ÎNCĂLZIRII GLOBALE!

Distribuie pe:

Cercetătorii israelieni de la Institutul pentru Știință Weismann din Rehovot au dezvoltat bacterii care se hrănesc doar cu... dioxid de carbon!

Aceste bacterii, care își dezvoltă întreaga masă corporală din carbonul existent în aer, ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră și pentru a lupta astfel împotriva încălzirii globale.

Potrivit noului studiu, citat de descopera.ro, bacteriile create de cercetătorii israelieni au renunțat complet la consumul de glucide, după un proces evolutiv ce a durat aproape un deceniu.

Experții israelieni au reușit astfel să “reprogrameze” bacteria E.coli, care consumă zaharuri și eliberează în aer dioxid de carbon, pentru ca ele să folosească dioxidul de carbon din mediul înconjurător pentru a produce glucidele de care au nevoie pentru dezvoltarea propriilor celule.

Oamenii de știință au identificat genele care sunt esențiale în cadrul acestui proces și au adăugat unele dintre ele în genomul bacteriei în timpul unor experimente de laborator.

Cercetătorii consideră că obiceiurile “sănătoase” ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra. În plus, cercetătorii au inserat în aceste bacterii o genă care le permite acestora să primească energie de la o substanță denumită formiat (sare a acidului formic).

Însă, acest fapt nu a fost suficient pentru a determina bacteriile să își modifice dieta, fiind nevoie de o serie de procese evolutive de laborator pentru ca bacteriile să renunțe gradual la consumul de glucide.

În fiecare etapă a procesului, bacteriile de cultură au primit cantități tot mai mici de glucide și, în același timp, au primit cantități tot mai mari de dioxid de carbon și de formiat.

Urmașii bacteriilor inițiale au renunțat astfel gradual la dependența de glucide, până când, după aproximativ șase luni de ajustare la noua lor dietă, unele dintre ele au realizat acea transformare nutrițională completă.

Oamenii de știință consideră că obiceiurile “sănătoase” ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra!

De exemplu, companiile de biotehnologii care folosesc culturi cu celule de drojdii sau bacterii pentru a fabrica produse chimice de uz curent ar putea să obțină de acum înainte acele produse folosind celule ce consumă dioxid de carbon, în loc să utilizeze cantități mari de sirop de porumb, așa cum se procedează în prezent. 

Lasă un comentariu