Festivalul Brazilor de Crăciun (ediția a XIX-a), organizat de “Salvați Copiii România”, a adunat 685.500 de euro în urma licitației, din bilete de tombolă și din sponsorizări, în cadrul unui eveniment care s-a desfășurat joi, la Stejarii Country Club.
Suma, potrivit organizatorilor, urmează a fi completată cu banii strânși în urma licitației online, care a avut loc pe platforma lavacow.com.
Cel mai licitat brad a fost cel creat de Omid Ghannadi, cu numele “Rădăcini”, pentru care a fost achitată suma de 180.000 de euro, banii fiind oferiți de mai multe companii.
Pentru ediția din 2019 a Festivalului Brazilor de Crăciun au fost creați, potrivit președintelui executiv “Salvați Copiii România”, Gabriela Alexandrescu, 29 brazi de Crăciun, la care s-a adăugat și bradul copiilor de la “Salvați Copiii România”. Toți au intrat, într-o primă fază, în licitația de tip silent option, după care 17 dintre aceștia au intrat în licitația cu strigare.
“În cele 18 ediții de până în prezent, aproape 40.000 de copii au fost incluși în programe, datorită banilor care s-au strâns la Festivalul Brazilor - aproape 5,3 milioane de euro. Noi lucrăm în foarte multe localități din țară, peste 29 din toată țara, în toate zonele din comunitățile cele mai complicate. Ediția de anul trecut a fost cea mai spectaculoasă din punct de vedere al strângerii de fonduri, au fost 770.000 de euro și am ajutat 5.000 de copii în acest an. (...) Banii i-am folosit o mare parte din ei pentru suport nutrițional, îmbrăcăminte, produse igienico-sanitare, altele pentru servicii și anchete sociale, o altă parte pentru servicii educaționale, activități recreative, transport, comunicare și renovare sedii și întreținere. Toți banii au ajuns la copii. Impactul acestor programe este fantastic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, în deschiderea evenimentului.
Licitația a fost deschisă cu bradul creat de Șerban Porupca, numit “Marceline”. Acesta a fost achiziționat pentru suma de 7.000 de euro.
Printre cei mai râvniți brăduți s-au aflat cel creat de Dhaniel Nora - “Șiragul de amintiri”, achiziționat la prețul de 45.000 de euro, și bradul creat de arh. Miruna Ardelean, cu numele “Bear Hugs Tree”, achiziționat la prețul de 40.000 de euro.
Pentru bradul creat de “Salvați Copiii România”, cu sprijinul Ștefaniei Mircea - “Povestea bradului” - mai multe companii s-au unit și au oferit suma de 32.000 de euro
Amalia Năstase a povestit că bradul: “Salvați Copiii” a fost făcut “de copii ai căror părinți nu sunt în țară”.
Cei 30 de brazi de la ediția a XIX-a a Festivalului Brazilor de Crăciun au fost creați de Doina Levintza, Anca Fetcu Lupu, Nicu Bocancea, Ioana Ciocan, Adela Pârvu & arh. Andreea Beșliu, Stephan Pelger & Agnes Mattis-Teutsch, Laura Hîncu, Tudor Laban, Iulia Totoianu, Dorin Negrău, Justinian Scărlătescu, Octavian Roman, Omid Ghannadi & Cătălin Măruță, Ioana Uretu, Dhaniel Nora, Mihaela Bachmann, Ana & Maria Mohonea, Alina Alexe, arh. Miruna Ardelean, Ciprian Vlaicu & Andrei Coman, Alexandra Nicula & Arh. Alina Drăgan, Laura Olaru, Manuela Pungan, Mihaela Bîlan, Șerban Porupea, Ioana Șucu, arh. Roxana Dan & Maria Ghement, Mihai Veg & Ioana Goția-Ciurea, și “Salvați Copiii România”, cu sprijinul Ștefaniei Mircea.
Amfitrionii evenimentului au fost Andreea Raicu, Cătălin Măruță și Cătălin Neamțu.
Comitetul de organizare a Festivalului Brazilor de Crăciun din acest an a fost format din Adela Harnagea, Amalia Năstase, Andreea Godeanu, Andreea Raicu, Cătălina Porojan, Cristian Hordilă, Florentina Costea, Jean Paul Bottcher, Tereza Munteanu și Gabriela Alexandrescu.
În cei 19 ani dedicați exclusiv cauzei copiilor pentru care educația rămâne un drept numai pe hârtie, “Salvați Copiii România” a readus în școală 39.485 de copii, dintre care în programe de tip “Grădiniță Estivală” - 8.196 de copii, în programe de tip “Școală după Școală” - 27.173 de copii, iar în programul “A
Doua Șansă” - 4.116 copii, reușind să strângă, cu ajutorul companiilor, suma de 5.317.800 de euro.