TĂMĂDUIREA PRIN COLIND

Distribuie pe:

Motto: “Sufletul se vindecă când ești în preajma copiilor” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Marți seara, în data de 17.12.2019, la Târgu-Mureș a avut loc un concert de colinde, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei și la inițiativa Pr. Protopop Olimpiu Zăhan, căruia se cuvine să îi mulțumim pentru darurile pregătite celor peste 150 de colindători veniți la Biserica de Lemn, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Arhanghel Mihail.

Această activitate, organizată sub genericul Colindând vestim Nașterea Domnului, de către Grupul de Inițiativă pentru Tinerii din Târgu-Mureș a ajuns la ediția a III-a și face parte din proiectul educațional județean “Școala din tinda Bisericii”, realizat în parteneriat de către următoarele instituții mureșene: Protopopiatul Ortodox Român din Târgu-Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” și Colegiul Național “Unirea” din Târgu-Mureș.

Pogorât din adânc de dalbe datini, colindul strămoșesc s-a înălțat ca fumul de tămâie, înaintea Celui Preaînalt. Jertfa laudei la Nașterea Pruncului divin Iisus a răsunat din piepturile celor mai tineri colindători veniți de la următoarele școli mureșene: Școala Gimnazială “Serafim Duicu” - prof. coordonatoare: Claudia Hancu, Liceul de Artă - prof. coordonatoare: Mureșan Laura și Lakatos Kinga, Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” - prof. coordonatoare: Florea Simona Elvira, Jeddi Tünde și Mailat Ildiko, Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” - prof. coordonatoare: Emilia Manole, Colegiul Național “Unirea” - coordonator: pr. Iuliu Florea, Școala Gimnazială “George Coșbuc” - coordonatoare: Violeta Fărcaș, Georgeta Mărginean și Aurelia Roșca, Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” - prof. coordonatoare: Petruța Gligor și Nicoleta Pilcă și Liceul Tehnologic Electromureș - prof. coordonatoare: Mihaela Belean.

Colindul lor îl considerăm un prinos de recunoștință adus celor ce în urmă cu 30 de ani au redat prin jertfa lor liberatea de a ne exprima liber, au descătușat colindele din cercul îngust al folclorului, lăsându-le să-și împlinească menirea cea mai înaltă și anume aceea de a exprima, fără teamă, în orice loc, Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Prin colindul copiilor, toți cei prezenți în bisericuța străveche a românilor mureșeni s-au tămăduit, chiar și pentru o clipă, de uitare, de nerecunoștință, de toată rautatea și egoismul, unindu-se în cântare de bucurie cu îngerii de la Betleem: “Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”

Mulțumim gazdei noastre primitoare, părintelui paroh Hancu Ioan Daniel, care a subliniat în cuvântul de învățătură adresat participanților, puterea tămăduitoare a colindelor copiilor. Mulțumim dascălilor, preoților și coordonatorilor, cetelor de colindători care au participat la această activitate menită să apropie școala de Biserică și de tradițiile noastre strămoșești, în același timp. Mulțumim, de asemenea, pentru sfat și sprijin în organizare, Pr. Claudiu Dorin Chiorean, inspector școlar pentru Religie.

 

Lasă un comentariu