Speranța de viață a europenilor este în creștere, dar amenințată de obezitate

Distribuie pe:

Speranța de viață a europenilor continuă să evolueze, dar obezitatea și excesul de greutate într-o proporție crescândă în rândul populației riscă să inverseze această tendință, a avertizat, miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Publicat din trei în trei ani, acest Raport asupra sănătății în Europa relevă că speranța de viață la naștere în regiune se ridica în 2015 la 77,8 ani, față de 76,7 ani în 2010. Speranța de viață a femeilor (81,1 ani) rămâne mai ridicată decât cea a bărbaților (74,6 ani) cu șase ani și jumătate, o diferență care s-a redus ușor.

Datele din 53 de state din regiune indică și diferențe importante între țări: bărbații trăiesc cu aproape 16 ani mai mult în Islanda (81,4 ani) decât în Kazahstan (65,7 ani).

“Progresele sunt neuniforme, atât în interiorul țărilor, cât și între acestea, între sexe și generații”, se subliniază în document. Factorii de risc legați de modul de viață sunt “preocupanți”, aceștia putând încetini sau chiar inversa progrese importante privind speranța de viață dacă nu se întreprinde nimic.

Printre acești factori, excesul de greutate, care crește riscul de diabet, cancer sau boli cardiace, este în creștere în majoritatea statelor.

Lasă un comentariu