PROIECT: TINERII CU VÂRSTA ÎNTRE 16 ȘI 18 ANI NU SE VOR MAI PUTEA CĂSĂTORI NICI CU ACORDUL PĂRINȚILOR!

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului se află în dezbatere un proiect de modificare a Codului Civil, potrivit căruia tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani le va fi interzis să se căsătorească.

Spre deosebire de situația actuală, când Codul Civil stabilește că minorii cu vârsta de peste 16 ani se pot căsători, în baza unui aviz medical, însă numai cu încuviințarea părinților sau, după caz, a tutorelui, și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție își au domiciliul, proiectul actual prevede ca minorii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani să nu se mai poată căsători. Astfel, dacă proiectul legislativ se va aplica, nu va mai fi posibilă căsătoria celor ce nu au împlinit vârsta majoratului.

“Prin acest proiect, se intenționează punerea în aplicare a recomandărilor Organizației Națiunilor Unite, respectiv de a elimina excepția de la vârsta minimă pentru încheierea unei căsătorii, și anume vârsta de 18 ani.

Căsătoriile minorilor au consecințe directe asupra sănătății, educației și a situației materiale a acestora. Printre altele, căsătoriile care implică minori duc, de cele mai multe ori, la sarcini frecvente și la nașteri premature sau cu risc. Așa cum reiese din datele prezentate de Eurostat, în România se înregistrează cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ.

***

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Lasă un comentariu