PROIECTUL DE STATUT AL AUTONOMIEI SECUIEȘTI A AJUNS, DIN NOU, ÎN PARLAMENT

Distribuie pe:

Proiectul de statut al autonomiei Ținutului Secuiesc a fost depus, din nou, în Parlamentul României, în speranța că “majoritatea va recunoaște și va accepta dreptul secuilor la autodeterminare”, informează MTI.

Proiectul a fost înaintat de către deputații UDMR Biró Zsolt și József Kulcsár-Terza, care au candidat din partea Partidului Civic Maghiar, iar în prezent aparțin Mișcării Civice Maghiare - fracțiune ce reunește opoziția internă a actualei conduceri de partid, alături de politicieni excluși, în ultimele luni, din formațiunea condusă de Kelemen Hunor.

Potrivit celor doi parlamentari, proiectul depus este cel al Consiliului Național Secuiesc (CNS), completat cu un capitol referitor la justiție, și nu cel elaborat în comun cu UDMR, deoarece există unele diferențe de opinie privind necesitatea revizuirii Constituției, pentru ca proiectul să poată fi adoptat. Cu toate acestea - au precizat inițiatorii - UDMR a promis că le va susține proiectul, atât în comisiile parlamentare, cât și la dezbaterea în plen.

Ambii deputați și-au exprimat speranța că proiectul va reuși să genereze o dezbatere în fond, în Parlament, iar “concetățenii majoritari trebuie chemați la dialog, pentru a înțelege că, prin autonomie, comunitatea maghiară nu revendică privilegii”.

Proiectul de statut al autonomiei Ținutului Secuiesc a fost depus ultima dată, în Parlament, în decembrie 2017, de către József Kulcsár-Terza, dar a fost respins de legislativ, fără o dezbatere în fond, menționează sursa citată.

Lasă un comentariu