BUCURIA DE A OFERI ȘI DE A PRIMI DARURI DE CRĂCIUN

Distribuie pe:

Copiii din toată lumea, și nu numai ei, așteaptă daruri de Crăciun. Indiferent de vârstă, chiar dacă așteptăm daruri, când le primim suntem plăcut surprinși și ne bucurăm cu adevărat de această sărbătoare creștină, cea mai fericită și cea mai veselă din an.

Prin urmare, oricât de modeste și oricât de simple, cadourile de Crăciun reprezintă mai mult decât o tradiție, ele aducând satisfacție sufletească, alături de bucuria spirituală.

Cele dintâi daruri

Tradiția de a face daruri celor dragi, în ziua de Crăciun, vine din povestea nașterii lui Iisus, așa cum este ea descrisă în Biblie. La Mesia, au venit atunci trei magi cu daruri de mare preț, dar pe cât de valoroase erau, mult mai important era mesajul pe care îl transmiteau.

Cei trei magi i-au adus pruncului Iisus aur, ca unui împărat, tămâie, drept simbol pentru originea lui divină, și smirnă, mirodenie scumpă care reprezenta viața de apoi, spiritul nemuritor al Fiului lui Dumnezeu.

Legendele creștine spun că Maica Domnului ar fi păstrat cu mare cinste cele trei daruri și că le-ar fi dăruit, la rândul ei, bisericii din Ierusalim, unde ar fi fost păstrate până pe la anul 400, după care au ajuns la Constantinopole.

Obiceiul de a face daruri de Crăciun continuă cu legenda Sfântului Nicolae, care dăruia iarna alimente și îmbrăcăminte copiilor sărmani. Cum figura lui Moș Nicolae s-a împletit cu cea a lui Moș Crăciun, cele două personaje, împrumutând diverse trăsături unul de la celălalt, era firesc să împrumute și generozitatea de a face cadouri.

Semnificația cadourilor

Un dar, un cadou, oricât de mic, este un simbol al prieteniei și al respectului, al legăturii dintre oameni. Când oferi cadouri, nu ești doar generos, ci oferi bucurie și dragoste, cu condiția ca aceste daruri să fie oferite din inimă și să nu fie doar o formă de a plăti o datorie.

Este dificil să alegi cadourile cele mai potrivite și cele mai frumoase. Dar, dacă reușești să îi oferi cuiva un dar pe care chiar îl aștepta, nu îi oferi doar o surpriză deosebită, ci îi arăți cât de mult contează pentru tine și cât de bine îl cunoști.

Cadourile sunt pline de înțelesuri (influență, putere, dragoste, afecțiune, simpatie, statut social și emoții). Ele sunt simbolice pentru valoarea pe care o are legătura dintre cel care dăruiește și cel care primește. În mod tacit, spre exemplu, se așteaptă ca soții să le ofere soțiilor cadouri mai scumpe de Crăciun, decât le oferă propriilor lor părinți. Este un fel de a spune indirect că soția valorează mai mult pentru ei decât părinții.

Daruri care transmit emoții

Psihologul american Adrian Furnham, citat de libertatea.ro, adirmă că darurile pot fi împărțite în două categorii: scumpe și emoționale. La testele psihologice, cei mai mulți participanți au răspuns că le-au rămas la suflet și păstrează cu grijă cadourile emoționale.

De multe ori, darurile scumpe sunt uitate, te folosești de ele o vreme sau nu (dacă nu ai nevoie). Dar nu te impresionează așa cum te impresionează darul de suflet pe care ți-l dăruiește cineva care te iubește cu adevărat.

 

Lasă un comentariu