GRIPA ȘI RĂCEALA NU NE POT ATACA ÎN ACELAȘI TIMP

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Centrul de Virusologie al Universității din Glasgow, citați de descopera.ro, susțin că riscul ca o persoană care suferă de răceală să contracteze gripă este foarte redus, și invers.

“Aceste concluzii pot ajuta atât la îmbunătățirea predicției epidemiilor de gripă și răceală, cât și la identificarea unor noi modalități de control a răspândirii acestor probleme de sănătate.

Interacțiunea dintre răceală și gripă a fost observată și anterior, însă acesta este primul studiu suficient de amplu pentru a oferi dovezi solide ale acesteia.

În cadrul studiului, am testat unsprezece tipuri de virusuri respiratorii, din peste 44.000 de eșantioane prelevate de la peste 36.000 de persoane suferind de o boală respiratorie acută. Dintre acestea, 35 de procente au fost testate pozitiv cu un virus, iar dintre acestea, 8 procente erau infectate cu mai mult de un tip de virus.

Cea mai semnificativă interacțiune s-a observat între virusurile gripale A și rinovirusuri, o cauză a răcelii comune. Prin tehnici de modelare computerizată, s-a constatat că interacțiunile dintre cele două care au inhibat infecția cu ambele se manifestă atât la nivel individual, cât și la nivel de populație.

Pacienții cu gripă A prezintă un risc redus cu aproximativ 70 de procente de a fi infectați și cu rinovirus, în comparație cu cei care au contactat alte tipuri de virus.

Un tipar cu adevărat izbitor din informațiile noastre este reducerea cazurilor de virus respirator rinovirus, un virus comun ce provoacă răceala ușoară, care se manifestă pe timpul iernii, în jurul perioadei în care activitatea gripei crește.

Așa cum leii și hienele concurează pentru resursele de hrană din Masai Mara, așa virusurile respiratorii pot concura pentru resursele din tractul respirator.

Există diverse posibilități pe care le investigăm, cum ar fi faptul că aceste virusuri concurează pentru celulele organismului pe care vor să le infecteze sau că răspunsul imun la un virus face mai dificil ca un alt virus, fără legătură, să infecteze aceeași persoană”, explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu