BENEFICIILE CÂINILOR DE COMPANIE PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Baltimore, citați de descopera.ro, au demonstrat că expunerea copiilor, încă de mici, la câini sau pisici întărește sistemul imunitar al micuților, prin diferite mijloace, incluzând răspunsul la alergii, contactul cu bacterii și virusuri, reducerea stresului și modificarea substanțelor din creier.

În plus, copiii cu vârsta până în 13 ani, care au în familie un câine, sunt mai sănătoși, mai echilibrați mental și mai feriți de schizofrenie. Astfel, se reduce riscul de a dezvolta boli mintale moștenite genetic sau la care copiii sunt predispuși, cu 24%. Studiul a mai relevat că și riscul de tulburare bipolară scade mult, nu doar în contextul expunerii la câini, dar și la pisici.

Studii anterioare au demonstrat că a trăi cu un câine sau o pisică face ca boli psihice la care oamenii ar putea fi expuși, pe parcursul vieții, să nu apară, comparativ cu persoanele care nu au animale de companie.

Pe de altă parte, oamenii de știință amintesc și alte beneficii pentru copiii care cresc alături de un câine, atât din punct de vedere medical, cât și emoțional. Iată câteva dintre acestea:

Copiii se îmbolnăvesc mai rar - Potrivit unui studiu făcut la Spitalul Universitar Kuopio din Finlanda, bebelușii care au trăit alături de câini, în primul an de viață, au avut cu 30% mai multe șanse să evite afecțiuni și infecții respiratorii decât cei care nu aveau câini alături de ei. Câinii prezintă o expunere mai mare la germeni, crescând astfel capacitatea sistemului imunitar al bebelușului de a preveni boala.

Îi ajută pe tinerii cititori să câștige încredere în sine - Copiii care învață să citească simt adesea mai puțină anxietate în jurul animalelor decât în jurul unor persoane.

Mai puține alergii și cazuri de astm - Oamenii de știință au descoperit că bebelușii care cresc alături de câini au cu 50% mai puține riscuri să dezvolte alergii și astm decât cei care cresc fără un câine.

Stăpânii de câini au inima mai sănătoasă - Viața alături de un câine a fost legată adesea de o sănătate cardiovasculară ridicată, putând reduce nivelul de stres și tensiunea arterială și contribuind, astfel, la o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Copiii fac mai multe exerciții fizice - Este ușor de înțeles că dacă ai un câine vei petrece automat mai mult timp plimbându-te sau jucându-te afară. Câinii sunt însoțitori minunați pentru activități fizice, contribuind la o situație în care copiii sunt mai sănătoși, cu un stil de viață mai activ.

Reduc stresul în cazul copiilor cu autism - Un studiu efectuat la Universitatea din Montreal a arătat că hormonii de stres, existenți la un copil cu autism, sunt reduși semnificativ atunci când se dezvoltă alături de un câine special antrenat.

Ajută la intensificarea legăturilor între frați - Un câine crescut în familie poate ajuta frații și surorile să crească mai apropiați prin dragostea pe care o au în comun pentru animal. De la împărțirea responsabilității de îngijire, până la simplul jucat cu câinii în curte, frații și surorile pot dezvolta o legătură mult mai strânsă.

Copiii alergici la câini riscă mai puțin să dezvolte eczeme - Un studiu al Universității din Cincinatti a descoperit că acei copii care trăiesc cu un câine atunci când sunt mici și care sunt și alergici la ei au de 4 ori mai puține riscuri de a avea eczeme.

Iubire necondiționată - Câinii pot ajuta copiii să învețe aptitudini esențiale de socializare și chiar să le îmbunătățească stima de sine. Câinii se bucură de fiecare dată când ajungi acasă, iar dragostea lor este necondiționată. Sunt confidentul ideal și un partener de joacă mereu prezent. Nu există un prieten mai bun pentru un copil decât un câine.

Responsabilitate și încredere - Copiii care au grijă de animale de casă învață să fie responsabili. Angajamentul zilnic de a avea grijă de un animal este o modalitate minunată de a-i învăța pe copii importanța responsabilității și a încrederii.

Lasă un comentariu