MONICA ANISIE: O ROMÂNIE MODERNĂ NU POATE FI REALIZATĂ DECÂT PRIN CULTURĂ ȘI, MAI ALES, PRIN EDUCAȚIE

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Monica Anisie, a subliniat, miercuri, că o Românie modernă nu poate fi realizată decât prin cultură și, mai ales, prin educație.

“O cercetare recentă ne arată că educația și cultura sunt puternic interconectate, însă cultura într-un sens mai larg nu este o parte din procesul de educație, ci este educația în sine. Educația și cultura se influențează reciproc și simultan, definesc și schimbă gândirea și comportamentul uman. Educația este mai degrabă mecanismul prin care societățile încearcă să își conserve cultura, specificul identitar și standardele de viață și să le transmită prin sisteme formale de educație. Relația dintre cultură și educație este una circulară. Educația și cultura se oglindesc permanent una în cealaltă, iar efectele acestei reflectări reciproce se regăsesc constant în comportamentul uman al fiecăruia dintre noi”, a afirmat ministrul Educației, la sesiunea festivă “Sincroniile europene ale culturii române”, organizată la Academia Română, de Ziua Culturii Naționale.

Ea a anunțat lansarea de către Ministerul Educației, cu acest prilej, a unui proiect dedicat încurajării lecturii în școală și în familie.

“Lansăm invitația ca în toate școlile din România fiecare copil să citească măcar 20 de minute pe zi. Totodată, invit pe cei mari - părinți și bunici - să se alăture copiilor și să citească împreună încă 20 de minute acasă. Observarea, înțelegerea și interpretarea textelor reprezintă sprijin pe drumul construirii de sine. Tocmai de aceea, îi rog pe colegii mei profesori - mulți dintre ei se află și în sală - să îi încurajeze pe copii să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le ofere timp pentru mirări și spațiu în care ei să își imagineze lumile descrise în cărți. Îmi doresc ca lectura să fie o prioritate pentru noi, toți, în înțelegerea lumii și a sinelui”, a mai spus Monica Anisie.

Academia Română a organizat, miercuri, în Sala Mare a Ateneului Român, sesiunea festivă “Sincroniile europene ale culturii române”, dedicată Zilei Culturii Naționale.

La evenimentul moderat de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, au transmis mesaje președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

În cadrul sesiunii, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, acad. Eugen Simion, a susținut prelegerea intitulată “Naționali cu fața spre universalitate”, acad. Nicolae Breban a vorbit despre “Existența prin cultură”, iar acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al forului, “Despre o sincronie europeană a vechii culturi românești”.

Lasă un comentariu