POST INTERMITENT PENTRU PRELUNGIREA VIEȚII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Departamentul de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică al Universității Harvard, citați de descopera.ro, susțin că printr-un post intermitent nu doar că se poate ajunge la o siluetă mai suplă și că se reduce tensiunea arterială, dar acest regim alimentar le-ar putea fi util și celor care își doresc să trăiască mai mult.

“Un regim de slăbire cu 18 ore pe zi fără mâncare, cu mese programate într-un interval de 6-8 ore, sau cu două zile pe săptămână cu regim alimentar sever, de doar 500 de kilocalorii, reprezintă rețeta care ne va face mai supli, ne va ține tensiunea arterială în limite normale și, în cele din urmă, va adăuga ani în plus vieții.

Cercetarea noastră s-a constituit într-un ghid dedicat medicilor care vor să își trateze pacienții obezi, pe cei cu diabet sau boli cardiace și prin prescrierea unei perioade de pauză alimentară.

În acest sens, avem două tipuri de abordări. Fie mese programate în timpul zilei într-un interval de 6-8 ore, urmate de 18 ore de pauză alimentară, fie post intermitent de cinci cu două zile, în aceste două zile urmând a se consuma doar 500 de kilocalorii.

Recomandăm medicilor să își țină sub strictă supraveghere pacienții și să introducă treptat pauzele de alimentație. Alternarea celor două perioade (de alimentație și de restricție) este benefică pentru celule, întrucât determină modificări ale metabolismului, în sensul în care acestea își folosesc grăsimile acumulate pentru a produce energie.

Rezultatele studiului sunt în concordanță cu anumite practici tradiționale, care asigură sănătatea vaselor, păstrarea abilităților cognitive și, în final, asigură longevitatea.

Astfel, locuitorii din insula japoneză Okinawa sunt cunoscuți pentru faptul că trăiesc mult, în condițiile în care alimentația lor este săracă în calorii, dar bogată în nutrienți. Longevitatea acestora ar fi asigurată de acest stil de viață, plus că ei nu ajung niciodată obezi.

Totuși, cercetările noastre au fost efectuate pe persoane tinere și adulți de vârsta a doua, astfel că rezultatele nu pot fi generalizate. În plus, un astfel de regim poate crea dificultăți persoanelor obișnuite să ia trei mese pe zi. Aproape 40% din participanții la studiu au tins să mănânce necontrolat în intervalele premise, deoarece, atunci când creierul este înfometat, în hipotalamus sunt eliberați hormoni care determină supraalimentația.

Însă, vestea bună pentru cei care rezistă tentației este că foamea și starea de iritare prezente inițial dispar după două săptămâni sau o lună de la instituirea noului regim”, promit oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu