IOAN VASU, PRIMAR RÂCIU: ȘCOALA PROFESIONALĂ PREGĂTEȘTE CADRE CALIFICATE PENTRU AGRICULTURA DE PE CÂMPIE

Distribuie pe:

Reporter: - Autoritățile locale din Ardeal caută deja soluții pentru criza de forță de muncă cu care se confruntă mediul rural. Una dintre soluții este pregătirea profesională a tinerilor din satele transilvănene, care pot deveni lucrători agricoli calificați. Aceasta este ideea care a stat la temelia parteneriatului dintre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și Consiliul local al comunei Râciu din județul Mureș, parteneriat care s-a concretizat prin deschiderea unei școli profesionale destinate lucrătorilor din agricultură...

Ioan Vasu: - Școala este o chestiune importantă, care trebuie făcută la timpul ei și în locul ei; noi, la Râciu, avem trei Școli gimnaziale și una pentru clasele I - IV. Toate sunt modernizate cu fonduri europene și guvernamentale. Ideea “grupului sanitar de afară” e dispărută demult, la noi. Anul trecut, mai exact pe 7 iunie, a fost o zi importantă pentru comuna Râciu. În prezenta părinților și a elevilor din zona noastră, a cadrelor universitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, coordonate de dl. prorector Adrian Oros (actual ministru al agriculturii) și d-na decan Roxana Vidican, a dlui Inspector Școlar General Mureș, Ioan Macarie, a dlui director general AZOMURES SA, dl. Mihai Daniel Aniței, a dlui senator Ioan-Cristian Chirteș, a primarilor din zona de câmpie, a directorilor de școli și a directorilor APIA, dl. Ovidiu Săvâșcă și Direcția Agricolă, dl. Ioan Rus, am lansat proiectul “Școala profesională din Râciu”. Noua școală profesională este rodul unui parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și cuprinde, deocamdată, elevi din clasa a IX-a, având profilul agricultor culturi de câmp; menționez că se studiază, pe lângă cultura plantelor de câmp și viticultura, pomicultura, cultura florilor și mecanizarea necesară acestor culturi. Am adus copii din Sânpetru, Pogăceaua, Râciu, chiar și din Bistrița, în total 29 de școlari. Ca să câștigăm doi ani, în toată această încâlcită procedură de înființare, am realizat un soi de extensie a școlii din Band, în comuna noastră, astfel că toate cursurile și practica vor avea loc la Râciu. În plus, fiecare elev primește o bursă lunară de 200 de lei, pe toată durata de 3 ani a cursurilor, iar elevii din alte comune au transportul decontat. Vrem ca pentru anul viitor să facem și o clasă cu profil de mecanică agricolă.

Reporter: - Din ce ne relatați reiese că este vorba nu doar de o inițiativă necesară, ci și de una de succes...

Ioan Vasu: - Da, școala are succes, dar este și meritul acelora care ne-au sprijinit. Mă refer la Combinatul Azomureș și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. De altfel, elevii clasei de agricultură au și efectuat o vizită la Universitatea clujeană, conduși de dna dirigintă Olga Dunca. A fost o experiență notabilă, căci elevii au luat contact cu elita românească din acest domeniu. Nu ar fi corect dacă aș omite aportul dlui consilier local, din Râciu, dl. Ciprian Belean, care a pus mult suflet și a cheltuit multă energie până la concretizarea proiectului școlii profesionale. Cei de la Azomureș ne-au donat un set de calculatoare și - cu prilejul vizitei efectuate de elevi acolo - au promis implicarea lor chiar și în rezolvarea locurilor de muncă pentru viitorii absolvenți. Prin parteneriat între compania AZOMUREȘ S.A., cel mai mare producător de îngrășăminte chimice pentru agricultură din România, și Școala Profesională și Gimnazială “Gheorghe Șincai” din Râciu am primit 10 calculatoare, pentru laboratorul de informatică, unde studiază atât elevii școlii profesionale, cât și cei de gimnaziu. Unul dintre calculatoare a ajuns la Clubul de Radioamatori, din cadrul școlii, singurul club de acest gen din România, în mediul rural.

Reporter: - Spuneați că elevii școlii profesionale au fost la USAMV Cluj-Napoca. Care a fost scopul practic al acestei vizite?

Ioan Vasu: - Elevii școlii profesionale din Râciu, împreună cu dna dirigintă Dunca Olga și dl. director adjunct, Bacali Radu, au fost primiți cu ospitalitate de cadrele didactice ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV), în urma parteneriatului semnat între cele două instituții. Am făcut deplasarea cu autobuzul școlar. Elevii noștri au vizitat catedra de mecanică și fitopatologie-protecția plantelor, fiind încântați de tot ce au văzut și învățat de la profesorii universitari de specialitate. Vor urma săptămâni de practică și la Stațiunea Didactică de la Cojocna, care aparține tot de USAMV Cluj-Napoca. Copiii au asistat, în laboratoare, la prezentarea unor tehnici moderne, atât în domeniul culturii plantelor, cât și în domeniul zootehnic. De asemenea, în laboratorul de fitopatologie și protecția plantelor, au asistat la un curs susținut de profesori universitari cu mare experiență în acest domeniu.

Reporter: - În plan local, cum înțelegeți să atrageți un sprijin și mai consistent în vederea bunei funcționări și a dezvoltării inițiativei dvs.?

Ioan Vasu: - Pe lângă parteneriatul cu Azomureș dorim să implicăm și IRUM Reghin, pe partea de mecanică. După cum se știe, la Reghin se continuă tradiția tractorului românesc și ei produc deja o gamă largă de tractoare și utilaje pentru agricultură fiind în posesia unui bagaj tehnic de care nu se poate lipsi nici unul dintre absolvenții noștri.

Reporter: - Toate bune și frumoase, dar, după ce elevii isprăvesc școala au vreo perspectivă de angajare? Unde vor găsi un loc de muncă?

Ioan Vasu: - Toți au angajare în combinat. Apoi să nu uităm de fermele agricole din zonă, unde ei și fac practică. Noile utilaje agricole, care deja au apărut în zona de Câmpie, sunt extrem de tehnologizate. În cabina unei combine moderne ești ca într-o navetă spațială, cu computer și aer condiționat. Agricultura nu mai e cea de altădată și tinerii noștri sunt așteptați cu nerăbdare în câmpul muncii. Să nu uităm că unii dintre ei chiar provin din zone cu ferme dezvoltate. De altfel, chiar proiectul nostru are drept deviză “școala pentru toți - meserii pentru fiecare... azi elev, mâine fermier”.

 

Lasă un comentariu