PROF. DR. STREINU-CERCEL: NU MAI UMBLAȚI DUPĂ TESTE DE GRIPĂ, PENTRU CĂ LE FACEȚI DEGEABA!

Distribuie pe:

Managerul Institutului „Matei Balș", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul „clar" și că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecțiune.

„Trebuie să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor mușchii, te simți ca și cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie și să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineață, la prânz și seara, și bombardând camerele de gardă cu sute de pacienți este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: stați acasă, căutați-vă, sunați medicul de familie. Nu mai umblați după teste de gripă, pentru că le faceți degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real și 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveți un test fals negativ, ce o să spuneți? Că nu aveți gripă, când aveți și nu vă tratați?", a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătății.

El a afirmat că în prezent toate spitalele de pediatrie din București trimit copiii la Institutul „Matei Balș" ca să fie testați de gripă.

„Să intrăm într-un cadru natural și să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an este gripă. De ieri și până astăzi, la „Balș", au fost 141 de pacienți. Toți aveau gripă. Aseară, la ora 20.00, erau 50 de copii trimiși de la un spital din București pentru test de gripă", a adăugat Streinu Cercel.

Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore.

„Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm mințile în cap! Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea ar trebui să punem umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea și, respectiv, transmiterea virusului în populație", a mai explicat managerul.

Lasă un comentariu