LUMEA ÎN CARE TRĂIM - VIRUSUL UCIGAȘ - „INFECȚIA ESTE MULT MAI CONTAGIOASĂ DECÂT AM CREZUT INIȚIAL…"

Distribuie pe:

Până ieri dimineață, bilanțul epidemiei de pneumonie virală din China atinsese 2.744 de cazuri confirmate, după descoperirea a 769 de noi cazuri, potrivit datelor oficiale furnizate de guvernul central • Numărul deceselor a ajuns la 81, notează Reuters • Nu au fost raportate decese în afara Chinei • La 23 ianuarie, Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a decis că este prematură declararea coronavirusului din China drept o urgență globală pentru sănătatea publică • „Este o situație de urgență în China, dar încă n-a devenit o urgență pentru sănătatea globală. Totuși, s-ar putea să devină", a comentat directorul OMS, dr. Tedros Ghebreyesus • Boala a ajuns în Franța, Canada, SUA, Australia, Malaezia, Japonia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam.

Cercetătorii chinezi au izolat tulpina noului tip de coronavirus, dar numărul deceselor a crescut brusc

Cercetătorii chinezi au anunțat, duminică, 26 ianuarie, că au reușit să izoleze tulpina noului tip de coronavirus care a provocat zeci de decese în China. Anunțul a fost făcut de Xu Wembo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China. Specialiștii consideră că această reușită este un pas important în procedura de creare a unui vaccin. Xu a declarat, la o conferință de presă, la Beijing, că s-a folosit secvențierea genetică de înalt randament pentru identificarea agenților patogeni, la o zi după ce primele patru probe au fost trimise de la Wuhan, pe 2 ianuarie.

Între timp, SUA, Franța și Rusia se pregătesc să-și repatrieze cetățenii din Wuhan, orașul chinez din centrul focarului de coronavirus, deoarece numărul deceselor din China a crescut, brusc, duminică. Alte țări iau măsuri de carantină în încercarea de a preveni infecțiile, pe teritoriile lor naționale.

Numărul de cazuri confirmate și de decese s-a dublat, în decurs de 36 de ore, în China continentală: Comisia Națională de Sănătate din China a declarat că numărul deceselor cauzate de noul virus a crescut la 56 până duminică dimineață, cu 1.975 de cazuri confirmate. Cifrele marchează un salt major - de 15 decese și 688 de cazuri - în doar 24 de ore. (edition.cnn.com)

Vaccinul ar putea fi disponibil peste mai bine de un an

„Facem primii pași spre dezvoltarea unui vaccin", a spus dr. Anthony Fauci, imunolog, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA.

Fauci a precizat că va dura câteva luni     până când va începe prima fază a studiilor clinice (investigații efectuate asupra subiecților umani pentru a descoperi sau a confirma efectele unor medicamente) și mai mult de un an până când vaccinul ar putea fi disponibil.

În paralel, și o echipă de oameni de știință din Texas, New York și China lucrează, la fabricarea unui vaccin, potrivit dr. Peter Hotez, expert în vaccinologie, la Baylor College of Medicine, Houston.

Potrivit cercetătorilor, cazurile de coronavirus din China sunt, în mare măsură, subestimate.

„Lecția pe care am învățat-o este că infecțiile cu coronavirus sunt grave și reprezintă una dintre cele mai recente și mai mari amenințări pentru sănătate, la nivel mondial. Este remarcabil că oamenii de știință sunt capabili să înceapă să dezvolte un vaccin pentru un virus care a fost identificat în urmă cu mai puțin de o lună. Cu SARS (sindromul respirator acut sever - n.n), a fost nevoie de aproape un an pentru a putea identifica și cartografia codul genetic complet. Acum facem asta în doar câteva săptămâni" - a spus Hotez.

Pe de altă parte, dr. Fauci a subliniat că există încă multe întrebări legate de acest nou virus. „Situația este în plină evoluție și e greu de anticipat unde se va ajunge. În orice caz, trebuie s-o luăm foarte în serios".

Câteva lucruri sunt clare, a punctat Fauci: virusul „a sărit" de la animale la oameni, la fel cum a făcut SARS, în urmă cu aproape două decenii; nu este clar dacă un singur tip de animal transmite virusul, sau mai multe tipuri; deși este evident că noul virus se transmite de la om la om, nu este clar cât de ușor se produce această răspândire. „Este o răspândire continuă? Este susținută? Nu suntem încă siguri", a spus el.

Michael Osterholm, directorul Centrului de cercetare și politici în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea din Minnesota, a fost de acord că există multe neclarități.

„Este unul dintre acele momente din istoria focarelor, în care avem suficiente informații pentru a fi foarte îngrijorați, dar nu suficiente informații pentru a spune dacă se va declanșa o criză internațională", a spus el. (edition.cnn.com)

Veste proastă: coronavirusul ucigaș se poate răspândi înainte de apariția simptomelor

Directorul Comisiei de Sănătate din China, dr. Ma Xiaowei, a venit cu o veste foarte proastă, informează CNN: duminică, 26 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Beijing, acesta a precizat că noul coronavirus, care a ucis zeci de oameni în China, se poate răspândi înainte ca persoanele contaminate să prezinte simptome. Faptul ar putea da peste cap întreaga strategie avută în vedere de statele lumii privind stoparea răspândirii bolii.

„Înseamnă că infecția este mult mai contagioasă decât am crezut inițial", a spus dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center și consilier al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. El a adăugat că această nouă informație pune sub semnul întrebării practicile actuale ale SUA pentru controlul virusului: „Dacă dr. Ma are dreptate - iar informațiile despre acest virus sunt în continuă evoluție - înseamnă că, timp de aproximativ două săptămâni, persoane care nici nu știu că sunt bolnave pot răspândi virusul. Va trebui să ne reevaluăm strategia, asta e sigur".

Fiecare persoană infectată cu noul coronavirus transmite boala altor două sau trei persoane, în medie, potrivit ritmurilor de transmitere actuale, notează Reuters, citând două analize științifice separate privind epidemia.

Soluții de moment: medicamente anti-HIV/SIDA

Studiile clinice pentru un vaccin împotriva noului virus care devastează China ar putea fi efectuate în vară, a declarat și șeful Coaliției pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI), în timp ce mai multe companii au anunțat efectuarea propriilor cercetări asupra bolii. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament antiviral în cazul noului coronavirus, notează AFP.

„Putem anunța că avem trei parteneriate pentru a dezvolta vaccinuri împotriva noului coronavirus", a spus Richard Hatchett, directorul executiv al CEPI.

„Scopul nostru este ca aceste vaccinuri să fie dezvoltate foarte rapid și să fie distribuite cât mai repede pentru a începe studiile clinice, poate încă din vară", a spus Hatchett, săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic Mondial anual de la Davos, Elveția.

În timp ce oamenii de știință de pe întreaga planetă se străduiesc să găsească tratamentul adecvat, China folosește o combinație de medicamentele anti HIV/SIDA, ca terapie ad-hoc pentru pneumonia virală cu noul coronavirus, notează Agenția Bloomberg.

Wang Guangfa, expert în boli respiratorii la Spitalul Universitar din Beijing, care a fost infectat, după ce a vizitat orașul Wuhan pentru a inspecta pacienții cu coronavirus, a declarat pentru China News Week că medicul său i-a recomandat să ia medicamente anti- HIV și că acestea au avut efect..

Lipsa febrei îngreunează depistarea virusului

Noul virus mortal din China este mai greu de controlat decât alte pandemii, deoarece persoanele infectate pot să nu aibă febră, un simptom pe care guvernele din toată lumea îl iau în considerare pentru a detecta agentul patogen, notează Agenția Bloomberg.

Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) a declarat autorităților locale și spitalelor, pe 18 ianuarie, că este posibil ca unii dintre cei infectați cu virus să nu aibă febră și că perioada de incubare a agentului patogen poate depăși două săptămâni, potrivit unor persoane care cunosc problema și care nu doresc să-și dezvăluie identitatea, menționează sursa citată.

Un purtător de cuvânt al NHC a spus că înțelegerea noului virus și a simptomelor acestuia se modifică în timp și că medicii au observat unii pacienți cu febră scăzută sau chiar fără febră, pe măsură ce numărul infecțiilor a crescut.

Lipsa febrei, ca simptom, înseamnă că măsurarea temperaturii - principala metodă care se folosește acum în aeroporturi, gări etc., pentru a controla focarul - se va dovedi ineficientă, cel puțin în unele cazuri.

„Întregul exercițiu de screening de pe aeroporturi este menit a oferi oamenilor un anume grad de confort în sensul că autoritățile se preocupă de protejarea publicului" , a declarat Ramanan Laxminarayan, director al Centrului pentru dinamica bolilor, economie și politici din Washington: „Metoda nu are nicio utilitate reală privind sănătatea publică, în cazul coronavirusurilor. Ceea ce contează cu adevărat sunt supravegherea, controlul și izolarea infecțiilor".

(Foto - foreignpolicy.com, nypost.com, theguardian.com, unian.info)

 

 

Lasă un comentariu