24 IANUARIE UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Primul pas spre calea înfăptuirii statului național unitar român, Unirea Principatelor Române - Moldova și Țara Românească - este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova, și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Mica Unire a fost sărbătorită și în județul Mureș. Cu acest prilej, prefectul județului Mureș, Cristina-Mara Togănel, spunea: „Unirea Principatelor reprezintă dovada că, indiferent de context și condiții, poporul român găsește calea potrivită pentru a-și atinge obiectivele naționale. Momentul istoric din 1859 și parcursul țării după alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pot servi ca un bun exemplu. Fără clarviziunea și înțelepciunea politică a înaintașilor noștri, Unirea Principatelor Române nu ar fi fost posibilă. În toate acestea rezidă semnificația profundă a unirii: dincolo de orice obiective secundare, deasupra oricăror interese fragmentare trebuie să stea, întotdeauna, expresia interesului național. Cred că avem datoria de a ne apleca mereu asupra trecutului, avem responsabilitatea de a respecta momentele esențiale care definesc istoria poporului nostru și avem datoria de a contribui, prin solidaritate, la consolidarea statului român. Cred, de asemenea, că vom ține minte că NU există viitor BUN, fără a avea grijă de prezent!"

În organizarea Instituției Prefectului - Județul Mureș, Garnizoanei Târgu-Mureș și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureș și al Consiliului Județean Mureș, vineri, 24 ianuarie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, a avut loc ceremonia dedicată sărbătoririi ,,Zilei Unirii - 24 ianuarie 2020".

Programul manifestării, ce a avut loc la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasat la sediul IPJ Mureș (de altfel singurul din județ), a inclus, după intonarea imnului național al României, oficierea serviciului religios - TE DEUM, prezentarea semnificației momentului aniversat, alocuțiuni ale personalităților, depuneri de coroane, defilarea gărzii de onoare și, bineînțeles, Hora Unirii, în care s-au prins autoritățile locale, militari și participanți la eveniment.

În seria acțiunilor dedicate Unirii Principatelor a fost inclus și spectacolul artistic desfășurat la Teatrul Național Târgu-Mureș, susținut de Dinu Iancu Sălăjanu și Nicolae Furdui Iancu.

Manifestările derulate cu prilejul aniversării celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au încheiat, la Târgu-Mureș, cu tradiționala horă a unirii, în Piața Teatrului.

Lasă un comentariu