URMAȘII MOȘULUI DIN DIVAN, ÎN INIMA TRANSILVANIEI, ȘI HORA UNIRII CERULUI CU PĂMÂNTUL

Distribuie pe:

În preajma Unirii de la 24 Ianuarie, Biserica Ortodoxă din Sângeorgiu de Mureș s-a aflat în sărbătoare. Într-o biserică plină de creștini și de copii îmbrăcați în straie populare, momentele sacre ale liturghisirii au amestecat, pentru câteva ore, Cerul cu Pământul.

Îngerii, purtați în brațe de mamele lor, priveau gângurind Sfinții care-și făceau simțită prezența în gândul și sufletul credincioșilor, fiecare uitând de timp și de cotidian, strălucind în lumina credinței. Pentru cei prezenți a dispărut grija zilei, timpul și spațiul, am putut vedea chipurile luminoase care căpătau încredere, împreunându-și mâinile și ridicând privirea, jocul neastâmpărat al unui prunc devenit firescul copilăriei de altădată și ochii înlăcrimați ai unei mame căutând speranța și alinarea, venind de de sus, într-o așteptare cuminte și deloc istovitoare.

O atmosferă din vechile hrisoave despre acest popor, născut creștin!

Versuri pline de semnificație și cântece românești au răsunat la sfârșitul Sfintei Liturghii .

Credincioși ai parohiei, elevi ai Școlii Gimnaziale Dacia, supravegheați de domna învățătoare Vasilica Roată, dar și tineri ai parohiei, elevi ai Liceului de Artă, sub îndrumarea doamnei profesoare Rusu Zenovia, au amintit de Marele Eveniment de la 24 Ianuarie 1859.

Un moment impresionant l-a constituit interpretarea unui vechi cântec despre Unire, de însuși preotul comunității, părintele Roată, „Strigă Roată, către Țară!!!!!!"

Și pentru că nimic nu este întâmplător, aflăm că părintele este născut chiar în comuna unde cândva a trăit binecunoscutul Moș Ion Roată, membru al Divanului, din neamul acestuia.

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea de către toți cei prezenți a Horei Unirii, oamenii fiind îndemnați să nu-și uite istoria, să fie uniți, dar, mai ales, să dea dovadă de adevărați creștini, iubindu-se ca frații.

 

Lasă un comentariu