PREOT MUREȘEAN DEVENIT CEL MAI TÂNĂR EPISCOP CATOLIC DIN LUME

Distribuie pe:

Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică l-a ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia, pe preotul Cristian Dumitru Crișan, alegere față de care Papa Francisc și-a exprimat consensul, în 22 ianuarie, acordându-i sediul titular de Abula, potrivit vaticannews.va.

Cristian Dumitru Crișan s-a născut la 11 octombrie 1981, în localitatea Sântu, de lângă Reghin. A urmat cursurile Liceului Teologic “Sfântul Vasile” din Blaj, iar mai apoi, ale Facultății de Teologie, tot din “Mica Romă”.

În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic, la Institutul “Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități.

În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei “Sfântul Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

În perioada 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea “Paris IV Sorbona”, iar în 2018 a obținut Certificatul “Emouna - l'amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris.

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală și, în același an, a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia, de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

Referindu-se la Parohia “Sfântul Gheorghe” din Paris, episcopul Cristian Dumitru Crișan a declarat (sursa - bisericaromanaunita.ro): “Este prima parohie pe care am încercat să o conduc către Domnul, după ce mi-am terminat studiile la Roma, în 2012. Am întâlnit la Paris o comunitate solidă, compactă, pot să spun - cea mai importantă comunitate greco-catolică românească din diaspora, din cele 67 pe care le-am vizitat în acești doi ani în calitate de Vizitator Apostolic. Mă gândesc la multele activități pe care le-am organizat cu credincioșii noștri dragi din capitala Franței: pelerinaje, seri de rugăciune, ieșiri cu tinerii, conferințe etc. Mă voi ruga pentru ei și sunt sigur că mă vor însoți și ei cu rugăciunile lor (...). Voi fi

la dispoziția Preafericitului Părinte Lucian pentru tot ce va găsi de bine să îmi încredințeze în slujirea Arhieparhiei noastre, în care, cu bucurie, mă întorc acasă”.

De asemenea, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică l-a ales episcop auxiliar al Eparhiei de Lujoj pe preotul Călin Ioan Bot (n. 1970), alegere față de care Papa Francisc și-a exprimat consensul, acordându-i sediul titular de Abritto.

Până în prezent, cel mai tânăr episcop catolic din lume era Episcopul ucrainean greco-catolic Stepan Sus. (sursa foto: e-communio.ro)

Lasă un comentariu