SIGHIȘOARA - TURNUL CU CEAS DIN CETATEA MEDIEVALĂ AR PUTEA ADĂPOSTI CRONICA ORAȘULUI

Distribuie pe:

Angajații Muzeului de Istorie din Sighișoara așteaptă cu emoție să înceapă restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, pentru a vedea dacă într-adevăr vor descoperi cronica așezării de la începuturi până în anul 1894, despre care se spune că este ferecată în bila aurită de pe turnul ce reprezintă imaginea Sighișoarei.

Speranțele muzeografilor că vor descoperi cronica Sighișoarei, despre care există indicii că ar fi fost completată și reașezată în acest loc, la restaurarea din anul 1894, au renăscut după ce o firmă specializată s-a înscris la licitația organizată prin Institutul Național al Patrimoniului pentru contractarea de servicii pentru elaborarea studiilor de fundamentare și investigații pentru întocmirea proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a obiectelor “Fortificațiilor Cetății Sighișoara”.

Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighișoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191.

Aceste studii aprofundate vor sta la baza elaborării proiectului de restaurare a fortificației care cuprinde Turnul cu Ceas, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor și Bastionul Castaldo și tronsoanele de zid 1-6, tronsoanele 8-23 și tronsonul 25.

“Fiind o restaurare generală a turnului, normal că va trebui să se ajungă și sus, la structura de acoperiș, care are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus Cronica orașului, care se găsește la Arhivele Naționale din Târgu-Mureș, undeva în secolul XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparațiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica și dacă o să o găsim, avem obligația de a pune ca într-o capsulă a timpului și evenimentele din secolul XX și XXI. Deja avem date adunate și ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraș, o serie de premii pe care le-a luat Sighișoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. E normal să avem emoții, e ca și cum descoperi ceva arheologic, un document vechi pe care nu l-a găsit nimeni, ar fi un lucru extraordinar. După marele incendiu, s-a pus prima cronică. Este logic, a fost pusă într-o bilă mare de cupru”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Sighișoara, Nicolae Teșculă.

Dacă pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită acea cronică, muzeografii din Sighișoara vor trebui să actualizeze cronica orașului, din 1894 încoace, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat viața orașului, două războaie mondiale, deportarea sașilor și inundațiile catastrofale din anii '70.

Globul aurit de pe Turnul cu Ceas are și o legendă, în sensul că sighișorenii, atunci când l-au

făcut, au vrut să fie cel mai frumos din lume, iar în acest fel i-au construit o bilă aurită, de mari dimensiuni, care ar fi fost așezată, la locul ei, de un uriaș.

“Au dorit să fie cel mai frumos turn și ca să fie cel mai frumos trebuia să aibă ceva deosebit și s-au gândit să aibă o bilă. Și atunci au vorbit cu un uriaș, se spune că în vremea aceea trăiau uriașii, care a luat bila și a așezat-o în vârful turnului. Și a lăsat și un mesaj care merge de-a lungul timpului că această bilă va fi dată jos tot de un uriaș. Dincolo de legendă, bila pare destul de mică de jos, însă se spune că în ea ar intra 10 găleți de apă, deci ar avea cam 100 de litri și în interior ar fi cronica orașului”, a susținut directorul Muzeului de Istorie.

Turnul cu Ceas are o înălțime de 64 de metri, acoperișul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoș cu rol de giruetă astronomică, care își mișcă cu exactitate poziția, în funcție de vreme, în sensul că atunci când este îndreptat spre orașul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua. (agerpres.ro)

Lasă un comentariu