SEPTICEMIA OMOARĂ MAI MULȚI OAMENI DECÂT CANCERUL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Washington, citați de descopera.ro, arată că, anual, în lume, aproximativ 11 milioane de persoane mor din cauza septicemiei, această cifră fiind mai mare decât numărul de persoane care mor anual din cauza cancerului (9,6 milioane de persoane, anual).

Studiul recent aproximează că în jur de 11 milioane de persoane din cele 49 milioane care suferă de septicemie, mor, anual.

Concluzia este alarmantă pentru specialiști, deoarece acest număr de persoane care își găsesc sfârșitul, din cauza sepsisului (septicemiei) este mai mare decât se credea inițial, cifra ajungând la aproximativ 20% dintre persoanele care dezvoltă această condiție medicală.

“Suntem alarmați să constatam că decesele din cauza septicemiei sunt mult mai multe decât cele estimate anterior, mai ales că afecțiunea poate fi prevenită și este tratabilă.

Avem nevoie să ne concentrăm pe prevenirea sepsisului în rândul nou-născuților și pe combaterea rezistenței antimicrobiene, un factor important al afecțiunii.

Septicemia reprezintă un răspuns extrem al sistemului imunitar în fața unei infecții, care antrenează un val de reacții secundare, ce duce la o extinderea inflamațiilor la nivelul întregului corp.

Inflamațiile reprezintă un răspuns obișnuit al sistemului imunitar care, în condiții obișnuite, ne poate ajuta să luptăm în fața diferitelor infecții. Totuși, atunci când infecțiile se generalizează, ne putem afla în situația în care, în loc să ne ajute, inflamațiile pot duce la formarea cheagurilor de sânge.

În cazurile extreme, sepsisul duce la probleme majore de funcționare a diferitelor organe și la o scădere considerabilă a presiunii arteriale.

Conform datelor folosite în cadrul acestui studiu, care au fost colectate din 195 de țări, cele mai comune cauze ale septicemiei sunt reprezentate de către infecțiile urinare, respiratorii și acele infecții care apar în cazul nou-născuților.

Pe lângă cifrele îngrijorătoare, acest studiu subliniază și o realitate cruntă. Multe dintre cazurile de septicemie care apar în țările dezvoltate ar putea fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, al unei minime igiene și al unei alimentații adecvate mamelor și copiilor”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu