“DACĂ VOM CORECTA DEZECHILIBRELE MACROEONOMICE PUTEM SPERA SĂ INTRĂM ÎN 2024 ÎN ERM II”

Distribuie pe:

Aderarea la Zona Euro în 2024 este o variantă foarte ambițioasă, dar dacă vom corecta dezechilibrele macroeconomice, fără prea mari costuri pentru economie, putem să sperăm să intrăm în Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II) și după aceea în Zona Euro, a declarat, luni seara, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, la Digi 24.

“Astăzi este o variantă foarte ambițioasă (trecerea la euro în 2024 - n.r.) . Trebuie să fim foarte onești. Depinde cât de rapid corectăm ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Dacă corectăm rapid aceste dezechilibre, fără prea mari costuri pentru economie, putem să sperăm în 2024 la intrarea în Zona Euro, în Mecanismul Ratelor de Schimb II, și după aceea în Zona Euro”, a spus Cîțu.

El a explicat că Bulgaria va trece mai ușor la euro, pentru că are consiliu monetar, iar rata de schimb este fixă față de euro.

“România nu este acolo și are de parcurs etapa până în 2024, așa cum arată lucrurile astăzi, clar. Dar dacă nu am fi avut ultimii trei ani în care toate, toate dezechilibrele macro au fost adâncite, au fost lărgite de politica iresponsabilă a PSD din ultimii ani, am fi putut spune 2024, da este un obiectiv pe care vrem să-l atingem. Până acum corectăm și ca să corectezi e nevoie de timp”, a afirmat Florin Cîțu.

Șeful de la Finanțe a menționat că a avut discuții cu Comisia Europeană, cu investitorii străini și că le-a explicat tuturor de ce nu se reduce peste noapte deficitul bugetar la 3% sau sub 3%, pentru că asta ar însemna ca politica fiscală să devină imediat o frână în calea economiei și nu dorește aceasta.

“Trebuie să facem lucruri gradual. Am avut o politică fiscală prociclică, care a pus gaz pe foc trei ani de zile, nu poți astăzi să vii cu o politică fiscală care omoară tot. Nu. Venim cu o politică graduală. Trecerea va fi graduală, de la politică fiscală prociclică la o politică fiscală neutră. Asta înseamnă o guvernare responsabilă și noi estimăm că în 2022 vom ajunge cu deficitul sub 3% și atunci putem să discutăm și de Zona Euro”, a adăugat Florin Cîțu.

Lasă un comentariu