ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

PROIECTUL PRIVIND AMÂNAREA DUBLĂRII ALOCAȚIILOR PENTRU COPII, RESPINS DE SENAT

Senatul a respins, luni, proiectul de ordonanță de urgență privind amânarea, până la data de 1 august, a dublării alocațiilor pentru copii.

În favoarea respingerii proiectului s-au pronunțat 94 de senatori, iar 14 au fost “împotrivă”.

“3,6 milioane de copii ai României așteptau legea, am votat pentru eliminarea cinismului din partea Guvernului PNL”, a declarat senatorul PSD Liviu Pop.

Proiectul de ordonanță de urgență are ca scop prorogarea, până la 1 august 2020, a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii, în vederea eficientizării exercițiului financiar în primul semestru al anului 2020, pentru asigurarea echilibrului și predictibilității cheltuielilor bugetare în ceea ce privește aplicarea tuturor normelor legale în vigoare, inclusiv mărirea cuantumului alocației de stat pentru copii, se arată în expunerea de motive.

Liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a reamintit în plen că

liberalii nu se opun majorării alocației, menționând că argumentele Guvernului pentru amânarea proiectului au fost “suficient” de limpezi.

“PNL nu se opune majorării alocației (...). Guvernul a arătat cât se poate de clar că nu există alocare bugetară pentru măsura propusă și a arătat că poate să îndeplinească ceea ce a stabilit Parlamentul prin adoptarea bugetului de stat, începând cu data de 1 august. Este trist faptul că intrăm într-o retorică electorală încă de la începutul anului”, a susținut Fenechiu.

La rândul său, senatorul social-democrat Florian Bodog a precizat că grupul parlamentar al PSD va vota pentru respingerea acestei “rușinoase” ordonanțe, menționând că la dezbaterile asupra proiectului care au avut loc în Comisia pentru muncă au fost prezenți doar senatorii PSD.

“Niciun senator al actualei puteri nu a venit să susțină ordonanța în comisie, așa că acest vot în unanimitate a fost dat de senatorii PSD. Pe de altă parte, vreau să vă aduc aminte că la celălalt buget, care s-a votat în Parlament, PNL a venit cu o propunere de modificare a alocației și noi am făcut toate reglajele necesare, în așa fel încât să putem acorda această mărire a alocației pentru copii”, a afirmat Bodog.

Senatorul USR Florina Presadă a spus că partidul pe care îl reprezintă este consecvent și “așa cum a susținut anul trecut creșterea alocațiilor pentru copii, așa va susține și de această dată că este nevoie de creșterea cuantumului alocațiilor pentru copii”.

În context, Mihai Goțiu a precizat că USR nu votează acest proiect alături de PSD, ci pentru copiii acestei țări, așa cum a făcut și anul trecut, când a votat la legea bugetului dublarea alocațiilor.

Senatorul Cseke Attila a declarat că UDMR va vota pentru raportul de respingere a ordonanței.

Senatul este prima Cameră sesizată.

 

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII SE ÎNTÂLNEȘTE CU OMOLOGUL FRANCEZ LA PARIS. VA FI SEMNAT UN MEMORANDUM DE COOPERARE ÎN MAI MULTE DOMENII

Ministrul Sănătății, Victor Costache, se va afla în perioada 4-6 februarie la Paris, unde se va întâlni cu ministrul Solidarității și Sănătății din Republica Franceză, Agnes Buzyn, cei doi urmând a discuta memorandumul de înțelegere care va fi încheiat între cele două ministere, care prevede stabilirea de parteneriate, schimb de experiență și bune practici în domenii ale asistenței medicale, precum marii arși, transplant, chirurgie cardiacă pediatrică, politica medicamentului.

“Documentul prevede stabilirea de parteneriate, schimb de experiență și bune practici în domenii deficitare ale asistenței medicale, ca de exemplu: marii arși, transplant, chirurgie cardiacă pediatrică, politica medicamentului, evaluarea tehnologiilor medicale, acreditarea unităților sanitare”, informează un comunicat de presă al ministerului.

Cei doi miniștri vor analiza și subiecte de asistență medicală la zi, privind cooperarea între cele două sisteme pentru asigurarea măsurilor de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Vizita de lucru a ministrului Costache în Franța prevede și o întâlnire cu medicii români care activează în centre medicale franceze.

Tot în Franța, Victor Costache este invitat să țină o prelegere în cadrul Conferinței privind “Chirurgia cardiacă și chirurgia vasculară în epoca tehnicilor minim invazive”, la Academia Națională de Chirurgie din Franța.

 

CORLĂȚEAN - PREȘEDINTE AL SENATULUI PÂNĂ LA ALEGEREA UNUI NOU PREȘEDINTE

Vicepreședintele Senatului Titus Corlățean a declarat, marți, că este desemnat de conducerea Senatului, în urma demisiei lui Teodor Meleșcanu, să exercite atribuțiile de președinte al Camerei superioare până la alegerea unui nou președinte.

El a explicat că, după publicarea motivării deciziei CCR referitoare la neconstituționalitatea alegerii lui Teodor Meleșcanu în această funcție, se va declanșa procedura de alegere a președintelui Senatului.

“Unul dintre cei patru vicepreședinți a fost mandatat de Biroul permanent cel nou creat, prin vot, să exercite funcția de președinte al Senatului, până la momentul alegerii unui nou președinte”, a declarat marți Corlățean.

El a afirmat că, în mod legitim, funcția de președinte al Senatului, având în vedere configurația politică rezultată din alegeri și majoritatea deținută, va trebui să aparțină PSD.

“În interiorul grupului sunt mai mulți colegi senatori care pot îndeplini foarte bine această poziție. Pentru noi și pentru mine este în egală măsură importantă armonia în cadrul grupului senatorial și solidaritatea. Am reușit să rezistăm într-o perioadă politică dificilă fără să avem pierderi, tensiuni în interiorul grupului. Deci, totul trebuie gestionat colegial în interiorul grupului. Grupul va decide care va fi candidatul la președinția Senatului.(...) Deocamdată îndeplinesc aceste atribuțiuni ca vicepreședinte cu depline puteri.

 

MINISTRUL AURESCU:  NU E CAZUL DE NICIO ÎNGRIJORARE; NU SE SCHIMBĂ NIMIC REFERITOR LA DREPTURILE CETĂȚENILOR ROMÂNI

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că românii din Marea Britanie nu trebuie să aibă niciun fel de îngrijorare în cazul Brexitului, pentru că drepturile acestora nu se schimbă.

“Nu este cazul de niciun fel de îngrijorare, nu este niciun prilej de panică. Regimul juridic actual este cel care se aplică și începând de mâine, cel puțin până la 31 decembrie 2020. Trebuie ca românii care doresc să se stabilească în Marea Britanie să facă demersurile necesare până la sfârșitul acestei perioade de tranziție, deci până la finalul acestui an, ei pot să facă aceste demersuri chiar și până la 30 iunie 2021. Există prevederi în Acordul de retragere care se referă și la membrii de familie apropiați, (...) iar pentru negocierile ulterioare România va continua să fie cât se poate de activă pentru asigurarea unui regim de drepturi eficient pentru cetățenii români din Marea Britanie”, a spus Aurescu. El a arătat că până la 31 decembrie are loc perioada de tranziție după Brexit și că nu există niciun fel de modificări radicale de regim, cu excepția faptului că Regatul Unit nu mai participă la procesul decizional în UE.

“În ceea ce privește drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetățenilor români, pentru că asta ne interesează în mod special, nu se schimbă absolut nimic, este același regim care se aplică cetățenilor europeni, potrivit legislației europene care se aplică și în momentul de față”, a menționat Aurescu.

Ministrul a precizat că ar trebui ca negocierile dintre UE și Marea Britanie să se desfășoare până la sfârșitul lunii octombrie, când Consiliul European ar trebui să le aprobe.

“Noi ne dorim, din perspectivă românească, dar și la nivel european, o relație de parteneriat puternic cu Regatul Unit care să reglementeze și să construiască pe ceea ce există ca interese și ca obiective comune în ceea ce privește politica externă și de securitate comună, în ceea ce privește alte chestiuni, dimensiunea economică, dar și alte aspecte care țin de Regatul Unit. Sperăm să fie suficient timp pentru aceste negocieri”, a afirmat ministrul de Externe.

Potrivit acestuia, România este preocupată de situația cetățenilor români care vor merge în Marea Britanie după ce se termină perioada de tranziție, deoarece regimul șederii acestora nu este prevăzut de Acordul de retragere.

“Pentru cei care ajung în Regatul Unit după 31 decembrie 2020, acordul de retragere nu acoperă acest regim, prin urmare este important ca negocierile dintre UE și Regatul Unit să ajungă la o soluție care să asigure un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni, să nu existe regimuri diferite între cetățenii celor 27 de state membre de pe teritoriul Regatului Unit”, a mai spus Bogdan Aurescu.

El a susținut că efectul Brexit este de consolidare a UE.

“UE, chiar dacă la început a receptat acest mesaj cu oarece scepticism, cu oarece pesimism, cred că iese întărită în acest exercițiu pentru că nu mai există în niciun stat membru al UE în prezent vreo discuție despre vreo eventuală gândire de ieșire din UE, dimpotrivă. Este un moment care va rămâne în istoria UE, sigur, nu este un moment fericit pentru UE, dar este o foarte bună oportunitate pentru ca UE să iasă întărită. Lucrăm la consolidarea proiectului european, la adâncirea integrării europene. Anul acesta va începe celebra conferință pentru viitorul Europei care se va derula vreme de doi ani, un prilej foarte bun pentru a discuta despre cum să consolidăm și mai mult UE”, a afirmat Aurescu.

Ministrul de Externe a arătat că Marea Britanie rămâne un partener extrem de important pentru România.

 

365.000 DE LEI ȘI 15.000 EURO, PRECUM ȘI CANNABIS, ECSTASY ȘI AMFETAMINĂ, CONFISCATE

Peste 330 de polițiști de combatere a criminalității organizate, împreună cu DIICOT, au acționat, în perioada 16-29 ianuarie 2020, pentru documentarea activității infracționale a 105 persoane, dintre care 36 au fost reținute sau arestate.

În cadrul activităților operative pentru destructurarea grupurilor infracționale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic de droguri și spălare de bani, au fost confiscate cannabis, ecstasy, amfetamină și heroină și au fost indisponibilizați circa 346.000 de lei, 15.000 de euro și 439 de euro falși, 6.100 de dolari și 1.200 de dolari falși, informează Biroul de presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, polițiștii au confiscat, din categoria drogurilor și a produselor accizabile: 3.287 de pachete țigări, o țigară artizanală cu miros specific de cannabis, 340 de comprimate posibil ecstasy, 460 de grame de amfetamină, 11 plicuri de amfetamină, 59 de comprimate de ecstasy, 2 doze de heroină, 8 grame de rezină de cannabis, 6,5 grame de hașiș, 7.461 de grame de cannabis, 7.636 de grame de muguri de cannabis, 50 de grame de substanțe psihoactive, 63 de grame de substanță pulverulentă, un bong, două cântare electronice și 14 grindere.

De asemenea, au mai fost indisponibilizate patru hard-diskuri, 27 de laptopuri, două unități centrale, 2 tablete, 74 de telefoane mobile, 20 de cartele SIM și 479 de medii de stocare și trei pistoale cu gaze.

 

REPREZENTANȚII ELEVILOR CONDAMNĂ ÎNCADRAREA AGRESIUNII SEXUALE ȘI FIZICE ÎN SFERA COMPORTAMENTULUI DE BULLYING PROFESOR-ELEV

“Consiliul Național al Elevilor condamnă, cu fermitate, procesul de elaborare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii anti-bullying (Legea 221/2019, pentru modificarea Legii 1/2011). În scopul elaborării acestor norme, a fost creat un grup de lucru la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, în cadrul căruia nu a fost invitat niciun reprezentant al Consiliului Național al Elevilor. (...) În primul rând, condamnăm cu fermitate decizia de a încadra agresiunea sexuală și agresiunea fizică în sfera comportamentului de bullying profesor-elev, întrucât aceste tipuri de comportament sunt reglementate și pedepsite conform prevederilor Codului penal. Astfel, încadrarea acestor agresiuni în sfera bullying-ului are drept consecință diminuarea gravității acestor fapte în viziunea opiniei publice”, susțin reprezentanții Consiliului Național al Elevilor într-un comunicat remis presei.

Consiliul Național al Elevilor afirmă că “nu a participat activ” la elaborarea tipurilor de intervenție în cazul bullying-ului, enunțate în cadrul metodologiei. Totodată, consideră “nepotrivită” abordarea Ministerului Educației și Cercetării, care “a atribuit” Consiliului Național al Elevilor un set de atribuții fără o consultare prealabilă.

“Nu doar că este regretabil, ci constituie un real pericol să considerăm că agresiunile sexuale reprezintă o formă de bullying. Suntem în 2020 și în loc să facem pași spre o mai bună conștientizare a fenomenelor de violență, ne grăbim să etichetăm bullying orice comportament tendențios, fără a ne gândi la repercusiuni”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, citată într-un comunicat remis presei.

Lasă un comentariu