ALIANȚA MAGHIARĂ DIN TRANSILVANIA: SCOPUL CAMPANIEI MEDIATICE ÎN CAZUL DITRĂU ESTE DISCREDITAREA COMUNITĂȚII MAGHIARE

Distribuie pe:

Evenimentele din Ditrău confirmă faptul că o mare parte din elita politică românească și presa din România utilizează, în mod constant, un dublu standard față de comunitatea maghiară din Transilvania, consideră liderii Alianței Maghiare din Transilvania (AMT).

Într-un comunicat semnat de președintele PPMT, István Csomortányi și președintele PCM, János Mezei (cele două partide ce formează AMT), sunt trași la răspundere purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, europarlamentarii Winkler Gyula și Vincze Loránt, care, prin declarațiile lor “i-au atacat pe oamenii din Ditrău”, cât și Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), acestuia din urmă solicitându-i-se demisia din funcție.

AMT își exprimă convingerea că, în speță, nu este vorba de intoleranță și xenofobie, ci de consecința tensiunilor între populație și proprietarul fabricii de pâine, respectiv un rezultat al experiențelor negative pe care comunitatea locală le-a avut cu statul român.

“Respingem toate acuzațiile din campania media națională, al cărei scop este de a-i discredita pe maghiarii din Transilvania”, se arată în documentul citat, preluat de MTI. Semnatarii notează că Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, și-a exprimat opinia conform căreia nu este de dorit ca orașul să fie plin de muncitori care vorbesc limba maghiară, respectiv că fostul președinte Traian Băsescu i-a numit pe maghiarii din Transilvania, “o comunitate complexată”, care nu suportă să aibă persoane de altă etnie în apropiere, declarațiile respective, “îndreptate împotriva maghiarilor”, neducând însă la deschiderea unei anchete de către CNCD.

Lui Asztalos Csaba i se impută și faptul că, în declarațiile date presei din România, a spus, de mai multe ori, că la baza evenimentelor din Ditrău s-ar afla retorica anti-migrație promovată de guvernul ungar.

Este - spun reprezentanții AMT - “o nedreptate scandaloasă” faptul că autoritățile statului au demarat anchete la Ditrău, în timp ce în cazul de la Valea Uzului, cei care “au profanat cimitirul și i-au bătut pe maghiari” nu sunt trași la răspundere.

AMT l-a criticat și pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a declarat că vinovată de cele întâmplate este și o parte a comunității din Ditrău. În ultima sută de ani a devenit o practică obișnuită ca liderii maghiari să facă declarații prin care își condamnă propria comunitate, din simț autocritic și pentru a fi pe placul altora. Politicienii români au folosit, deseori, asemenea declarații împotriva maghiarilor, dar nu au dat vreodată declarații autocritice similare, comentează liderii AMT.

“Principalul obiectiv al Alianței Maghiare din Transilvania este acela de a avea lideri aleși care să reprezinte interesele maghiarilor, fără compromisuri, fără dorința de a face pe placul politicienilor de la București, fără lașitate”, se arată în document.

 

Lasă un comentariu