CHINA - NUMĂRUL INFECȚIILOR CU VIRUSUL UCIGAȘ A CRESCUT DRAMATIC. OMS RECOMANDĂ “PRUDENȚĂ EXTREMĂ”!

Distribuie pe:

China a anunțat ieri 15.000 de noi contaminări cu virusul COVID- 19 și 242 de decese într-o singură zi - un salt record pe care specialiștii de la Beijing îl explică prin adoptarea unei noi metodologii de definire a cazurilor de infectare, informează AFP. Mai mulți oficiali, inclusiv din cadrul Ministerului Sănătății, au fost demiși, alți reprezentanți ai autorităților fiind sancționați disciplinar. Cele mai recente date (ieri, 13 februarie) ridică bilanțul în China la aproape 60.000 de cazuri confirmate și la cel puțin 1.355 de morți.

Între timp, pe nava de croazieră aflată în largul coastei Japoniei, încă 44 de persoane au fost testate pozitiv pentru COVID-19, ridicând numărul infecțiilor la 218.

Această cifră îngrijorătoare și aceste sancțiuni disciplinare alimentează speculațiile potrivit cărora gravitatea epidemiei ar putea fi subestimată. Sute de persoane din peste 25 de țări sunt, de asemenea, infectate.

Ieri dimineață, o localitate cu 10.000 de locuitori, din Vietnam, în apropiere de Hanoi, a fost plasată în carantină, 15 persoane din comunitate fiind afectate de epidemie.

Aceste creșteri se datorează unei noi abordări a cazurilor de infectare. De acum înainte, autoritățile locale vor contabiliza cazurile “diagnosticate clinic”, prin imagistică pulmonară.

De exemplu, o radiografie pulmonară în cazurile suspecte poate fi de acum considerată ca fiind suficientă pentru diagnosticarea virusului. Până acum, cazurile erau diagnosticate prin folosirea unui test de laborator mai sofisticat.

Autoritățile chineze justifică această nouă metodă printr-o “mai bună cunoaștere” a bolii și a simptomelor sale și prin dorința lor de a îi ajuta pe pacienți să beneficieze cât mai repede de un tratament.

Yun Jiang, cercetător din China la Universitatea Națională Australiană, a declarat că noua metodologie poate fi o “măsură practică”, deoarece la Hubei, medicii se confruntă cu o acută lipsă de kituri de testare de laborator.

“Nu cred că cifrele sunt manipulate neapărat în scopuri politice, dar este posibil ca datele să nu fie atât de demne de încredere”, a spus Yun, citat de AFP.

“În acest gen de epidemie, există două metode: fie să folosești o plasă cât mai largă pentru a te asigura că niciun bolnav nu se strecoară prin ochiurile plasei, fie să faci o depistare rapidă, însă cea din urmă necesită mai mult timp”, a declarat Kentaro Iwata, profesor la Universitatea Kobe din Japonia, expert în boli infecțioase.

Demiterile oficialilor din sănătate au fost anticipate, întrucât nemulțumirea opiniei publice chineze era foarte mare: mulți cetățeni acuză de mai multe săptămâni autoritățile locale că au reacționat cu întârziere în fața primelor cazuri ale bolii.

Nemulțumirea populației s-a apropiat de nivelul unei furii generalizate după decesul înregistrat, săptămâna trecută, a lui Li Wenliang, 34 de ani, unul dintre primii medici care au lansat un avertisment legat de apariția acestei epidemii. Mustrat de poliția locală, care îl acuza că răspândește zvonuri, medicul chinez a fost el însuși infectat cu virusul ucigaș.

Cifrele anunțate joi contrastează puternic cu cele din ziua precedentă: China anunțase cel mai mic număr de noi contaminări înregistrate în ultimele două săptămâni. Un renumit expert chinez a prezis chiar “un vârf” al epidemiei până la sfârșitul lunii februarie.

Președintele chinez Xi Jinping s-a arătat la rândul său optimist miercuri, subliniind “evoluția pozitivă” a situației.

 În schimb, la Geneva, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au declarat rezervați. Michael Ryan, directorul departamentului de urgențe sanitare, a declarat: “Cred că este, în acest moment, mult prea vreme pentru a încerca să prezicem începutul, mijlocul și sfârșitul acestei epidemii”.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat, la rândul său, “prudență extremă, întrucât epidemia poate să evolueze în orice direcție”.

Pentru moment, 99,9% din decesele înregistrate pe plan mondial s-au produs în China. În afara acestei țări, COVID-19 a provocat moartea unei singure persoane: un cetățean chinez, care a decedat în Filipine. (sursa și foto - afp.com )

Lasă un comentariu