ROMÂNII SUNT CHEMAȚI DIN NOU SĂ APERE LIMBA ROMÂNĂ. SPUNEM NU HOTĂRÂT PRETENȚIILOR ABSURDE ALE UDMR!

Distribuie pe:

Delegația comună a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita, Mureș și Asociației Calea Neamului va fi prezentă duminică, 23 februarie, la ora 16.30, în fața Palatului Cotroceni (zona Statuii „Leul"), pentru a cere Instituției Prezidențiale să NU promulge legea Codului Administrativ prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în statul român.

Prin glasul dr. Mihai Tîrnoveanu, românii sunt chemați din nou să apere atât prezentul cât și viitorul limbii române din Ardeal:

Dați VESTE, fraților, nu-i lăsați singuri pe românii din Covasna, Harghita, pe frații și surorile voastre din Ardeal!

Îi vom solicita președintelui și printr-o petiție depusă la Administrația Prezidențială, să rămână consecvent poziției sale din 2018, când a contestat la CCR aceleași puncte din Codul Administrativ pe care le-am evidențiat și noi ca fiind neconstituționale, care se referă la extinderea obligativității folosirii limbii maghiare de la nivel local, la nivel central, precum și la eliminarea condiției îndeplinirii pragului de 20% pondere minorități naționale pentru utilizarea limbii materne a acestora în administrație.

Vă chemăm din nou să faceți încă odată efortul de a apăra LIMBA ROMÂNĂ, caracterul acesteia de singură limbă oficială în statul român. Vă chemăm din nou să spunem un NU hotărât pretențiilor absurde ale UDMR. Vă chemăm ca prin atitudinea noastră să răsturnăm negocierile politicianiste ale UDMR.

Carpații nu ne-au despărțit niciodată, ci ne-au unit, fiți umăr lângă umăr cu cei de același sânge de peste munți!

Pe 23 februarie, ora 16.30, vom merge la Cotroceni!

De ce îi vom cere Instituției Prezidențiale să NU promulge legea Codului Administrativ adoptată prin Ordonanță de Urgență anul trecut? Pentru că prin această lege se pulverizează caracterul Limbii Române de unică limbă oficială, maghiara devenind practic a doua limbă oficială în statul român.

1. Acolo unde minoritatea maghiară este într-un procent mai mare de 20% sunt obligate nu numai autoritățile locale, CI ȘI serviciile deconcentrate ale ministerelor din județe, precum și instituțiile publice aflate în subordinea lor, să utilizeze limba maghiară. Așadar se extinde folosirea limbii maghiare de la nivel local, la nivel central, guvernamental.

2. Desființarea pragului de 20%.

Acolo unde procentul minorității maghiare este MAI MIC de 20% se dă posibilitatea folosirii limbii maghiare în administrația locală, acest lucru urmând să fie dobândit prin negocierile politice de la nivelul consiliilor locale. Se extinde astfel folosirea limbii maghiare în administrația a mii de localități, unde până acum nu ar fi fost posibil acest lucru, intrându-se în dezacord cu Constituția României. Prin desființarea pragului de 20% pondere minorități naționale pentru folosirea limbii acestora în administrația locală, se permite teoretic utilizarea limbii tuturor minorităților naționale în administrație, acolo unde una sau mai multe minorități au cel puțin un consilier local. Imaginați-vă ce ghiveci lingvistic se poate crea în administrațiile locale.

Unde mai este caracterul de stat național stipulat în Constituția României? Unde mai este limba română singura limbă oficială în stat? Imaginați-vă câți funcționari cunoscători ai acestor limbi ale minorităților vor trebui să fie angajați.

3. Se emit de către autoritățile locale documente oficiale și în limba maghiară. Până acum documentele oficiale se emiteau exclusiv în limba română, iar acestea, dacă era cazul, erau traduse și în limba maghiară. Actul tradus în limba maghiară nu era document oficial din punct de vedere juridic. Deci conform Constituției, înscrisul în limba maghiară trebuie să aibă caracter de traducere, NU de act oficial.

Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constituțională Codul Administrativ, dar FĂRĂ să includă în sesizare aceste puncte cheie, clar anticonstituționale. Din acest motiv, CCR a declarat Codul Administrativ ca fiind constituțional, respingând sesizarea Avocatului Poporului care a inclus cu totul și cu totul alte chestiuni, mai ales din punct de vedere tehnic, nu și de fond.

Scurt istoric al Codului Administrativ

În 2018, legea Codului Administrativ a fost trecută prin parlament, legea fiind inițiată de PSD-UDMR. CCR a declarat acest Cod ca fiind NECONSTITUȚIONAL, atunci sesizând la Curte problemele enumerate mai sus, atât grupul parlamentar PMP condus de Marius Pașcan din Târgu-Mureș, cât și Instituția Prezidențială.

În vara anului 2019, Codul Administrativ a fost adoptat însă prin Ordo-nanță de Urgență de către guvern.

În februarie 2020, CCR l-a declarat constituțional, din motivul expus mai sus, respectiv lipsa includerii în sesizarea Avocatului Poporului a aspectelor de fond neconstituționale ale C.A.

Legea Codului Administrativ urmează să ajungă la promulgare la președintele României.

ATAC FĂRĂ PRECEDENT

Președintele fundației maghiare Szekler Monitor din Harghita cere Primăriei Capitalei, Jandarmeriei și Poliției SĂ INTERZICĂ MANIFESTAREA din 23 februarie, ora 16.30 (Cotroceni, Statuia „Leul"), prilejuită de deplasarea delegației comune a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita, Mureș și Asociației Calea Neamului la Palatul Cotroceni, pentru a depune la Administrația Prezidențială o petiție prin care îi solicită președintelui României să nu promulge Legea Codului Administrativ prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în statul român.

Demersul fundației maghiare către Primăria București a fost trimis și către agențiile de presă românești și maghiare, inclusiv către Mesagerul de Covasna, probabil pentru a-i intimida pe românii din Covasna să ni se alăture. Oare cum cred ei că ne pot opri să ne exprimăm liber opiniile? Se cred pe timpurile de tristă amintire stalinistă ale Regiunii Autonome Maghiare, sau și mai înainte, în vremea cruntă a Dictatului de la Viena?

Îi anunțăm pe toți cei care, într-un fel sau în altul, vor să ne oprească, că nu vor reuși. Fiecare lovitură o vom primi fără să răspundem în niciun fel la provocări. Noi avem drumul nostru, de afirmare PAȘNICĂ a Identității Naționale Românești.

Împreună mergem cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc! (sursa și foto - caleaneamului.ro)

Lasă un comentariu