BULLYINGUL LA LOCUL DE MUNCĂ, RISC DE BOLI CARDIOVASCULARE ȘI DE DIABET

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Universitatea din Copenhaga, citați de descopera.ro, susțin că efectele negative ale bullyingului la locul de muncă nu se manifestă doar asupra sănătății mentale, ci duce și la afecțiuni cardiovasculare și la diabet zaharat.

„În cadrul cercetării noastre, am studiat aproape 80.000 de dosare medicale din Suedia și Danemarca, corelând incidența raportării episoadelor de bullying la serviciu cu deteriorarea stării de sănătate. Subiecții au fost în egală măsură femei și bărbați.

Angajații dintr-un mediu de lucru ostil, victime ale bullyingului constant, prezintă cu 59% mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de inimă (și chiar de a face infarct) decât cei care au o relație bună cu colegii și șefii și muncesc într-un mediu calm și prietenos. Datele au rămas neschimbate și după ce am trecut rezultatele obținute prin filtre fine (vicii care le-ar putea afecta subiecților starea de sănătate - fumatul, de exemplu, ori lipsa activității fizice).

Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare crește direct proporțional cu frecvența episoadelor de bullying și cu intensitatea acestora. Afecțiunile cardiovasculare nu sunt însă singurele probleme de sănătate declanșate de bullyingul de la locul de muncă. Un studiu similar, făcut pe subiecți din Suedia, Danemarca și Finlanda, a scos la iveală faptul că angajații care sunt abuzați emoțional, în mod repetat, sunt predispuși la dezvoltarea diabetului zaharat de tip II.

Desigur, vina pentru declanșarea acestor afecțiuni nu poate fi dată exclusiv pe bullying, mai ales că factorul genetic e determinant, însă și în cazul bolilor de inimă, și în cel al diabetului, stresul se numără printre factorii de risc. În plus, stresul constant poate declanșa un răspuns emoțional nepotrivit și adoptarea unor comportamente dăunătoare pentru sănătate, cum ar fi abuzul de mâncare și de alcool, care se fac răspunzătoare pentru o serie de afecțiuni grave.

De asemenea, martorii la bullying devin victime colaterale. În cazul acestora, cel mai întâlnit efect secundar este depresia. Sfatul nostru pentru persoanele abuzate verbal și emoțional la locul de muncă este să își schimbe pur și simplu jobul și să vorbească despre această problemă cu familia, cu prietenii, cu colegii și, dacă este nevoie, cu un psihoterapeut", concluzionează oamenii de știință danezi.

***

Potrivit Wikipedia, bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying" nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.

Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, pe rețele de socializare și chiar între țări. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

Bullying-ul este o acțiune care aduce injurii celorlalți, efectuată în mod repetat, care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau psihologică, prin producerea unor daune emoționale. Instrumentele acestui fenomen sunt cuvintele, acțiunile sau excluderea socială.

De asemenea, bullying-ul este considerat o conduită intenționată, care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane (inclusiv propriei persoane), care determină noi forme de violență.

Fenomenul de bullying poate fi inițiat de o persoană sau de un grup de persoane, implicând un raport de putere inegal, deoarece victima, în cazul acestui fenomen, nu dispune de resurse (fizice, psihologice, sociale) pentru a se apăra. Victima manifestă imposibilitate de apărare și sentimente de neputință. Spectatorii (martorii) sunt și ei persoane implicate în fenomenul de bullying, chiar dacă nu în mod direct, însă asistă la acțiune.

 

Lasă un comentariu