VASILE NETEA, EVOCAT ÎN DEDA NATALĂ

Distribuie pe:

Cărturarul Vasile Netea s-a născut la data de 1 februarie 1912, în frumoasa localitate Deda, de pe Valea Mureșului Superior, și a trecut la cele veșnice în ziua de 6 martie 1989, astfel că, iată, anul acesta se împlinesc deja 31 de ani de la trecerea în eternitate a acestei figuri emblematice a istoriografiei românești, motiv prielnic pentru aducerea în actualitate a marelui cărturar și de a evoca și comemora personalitatea și opera ilustrului istoric Vasile Netea.

Vineri, 6 martie 2020, în localitatea Deda a avut loc un eveniment cultural-comemorativ al cărui scop a fost acela de a evoca și comemora pe ilustrul fiu al acestei localități, Vasile Netea, care, de mai bine de trei decenii, își doarme somnul de veci la streașina sfintei biserici din localitate, așa după cum, dealtfel, a fost dorința sa. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin și Primăria și Consiliul Local Deda. Manifestarea cultural-comemorativă a debutat la ora 10.30, prin oficierea slujbei parastasului în memoria distinsului cărturar. Ritualul religios s-a desfășurat la mormântul cărturarului din curtea bisericii din Deda și a fost săvârșit de un sobor de preoți format din: pr. Ionuț Cadar din Filea, pr. Sergiu Andone din Bistra Mureșului și pr. Gabriel Farcaș din Deda. De asemenea, la mormântul cărturarului s-au depus coroane de flori.

De la ora 11.00, la sala de ședințe a Primăriei Deda a avut loc Simpozionul “Vasile Netea - trecut și prezent”. Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros, atât din Deda, cât și din alte părți de pe Valea Mureșului Superior, fiind prezente oficialități locale și județene, mulți preoți, dascăli, publiciști, artiști plastici, istorici etc. Despre viața, opera, personalitatea marelui cărturar Vasile Netea, precum și despre importanța unor astfel de manifestări culturale au susținut alocuțiuni, expuneri, lucrări științifice: Lucreția Cadar, primarul comunei Deda; dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, care a prezentat și cărțile: Florin Bengean, Cartea - esența vieții și Ilie Șandru, Drum spre viață (roman); scriitorul și publicistul Ilie Șandru din Toplița; Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale “Vasile Netea”, care a prezentat și cartea: Vasile Netea, Viața lui Nicolae Bălcescu; prof. Gheorghe Dărăban de la Liceul Tehnologic “Vasile Netea” Deda; Ilarie Gh. Opriș - artist plastic, care a prezentat și cartea: Ilarie Opriș, Eugen Bărăian, Eugen Marian Bărăian, Sfinți români; teologul și istoricul dr. Florin Bengean, originar din localitatea Deda, care a fost și coordonatorul și moderatorul întregii manifestări culturale.

În cadrul acestui eveniment cultural a fost prezentată și o expoziție de pictură, de icoane pe sticlă, a doamnei Maria Mera - artist plastic, picturi care cuprindeau chipurile sfinților români, o expoziție admirată și apreciată de toți cei prezenți.

A fost o manifestare culturală de înaltă ținută, desfășurată sub spectrul profesionalismului, scopul a fost acela de a evidenția încă o dată contribuția cărturarului Vasile Netea la dezvoltarea culturii române și la consolidarea istoriografiei românești.

Personalitatea și opera lui Vasile Netea sunt impresionante. Vasile Netea, în formația sa de istoric, se ocupă de evenimentele majore ale istoriei noastre, în mod accentuat de cele mai importante, evocând și rolul pe care l-au jucat, la momentul respectiv, personalitățile vremii. Evocă Revoluția de la 1848-1849, care prin rezultatele sale a scris o frumoasă pagină în istoria poporului român, croind acestui neam un drum extrem de luminos în perioada care a urmat. Istoricul din Deda Mureșului evocă și Războiul de Independență din 1877, unde poporul român, luptând până la sacrificiu, a obținut ceea ce de mult și-a dorit: independența de stat, fapt care a însemnat enorm în realizarea marelui ideal al românilor, fiind un pas mai mult decât hotărâtor în această privință. Netea, prin scrisul său, evocă Memorandumul, de asemenea, prezintă și evenimentele Primului Război Mondial, pentru ca toate acestea să ducă la realizarea Unirii celei Mari, a unirii tuturor românilor într-un singur stat liber și independent, eveniment care se regăsește prezentat foarte pe larg în opera cărturarului Vasile Netea, acesta prezentând cu de-amănuntul toate aspectele importante legate de Unirea cea Mare.

Lasă un comentariu