ADMINISTRATE ÎN EXCES, VITAMINELE AU EFECTE ADVERSE GRAVE

Distribuie pe:

Doctorul Corneliu Moldovan, medic oncolog și homeopat la Institutul Oncologic Fundeni (București), citat de descopera.ro, afirmă că imunitatea prea mare a organismului poate face la fel de mult rău ca și lipsa acesteia.

“Imunitatea este capacitatea naturală a organismului de apărare în fața unor substanțe străine - virusuri, microbi, bacterii, paraziți. Anticorpii și celulele de apărare (limfocitele) digeră substanțele străine.

De cele mai multe ori însă, imunitatea scade ca urmare a unor boli - cancere, infecții, dar și în urma tratamentului cu citostatice și cortizon. În acest caz, anticorpii nu pot face față.

Imunitatea nu scade pentru că ai stat în căldură sau în frig, contrar opiniei majorității oamenilor. Ea este dată peste cap de boli grave: cancer, leucemie, SIDA, diverse infecții, dar și de citostatice, care omoară celulele care ne apără. Este un cerc vicios. Dacă faci o infecție, organismul este slăbit și capeți o altă infecție, iar tratamentul scade în continuare imunitatea.

De altfel, nu orice stare de rău înseamnă o scădere a imunității. Pot fi cauze afective sau reacții ale organismului la schimbările de temperatură. În general, imunitatea scade pentru că nu ne hrănim corespunzător, că trăim în stres continuu, că suntem sedentari sau pentru că avem boli severe.

Totuși, dacă ați avut episoade repetate de viroze sau infecții, nu dați iama în raftul cu suplimente! Luate în exces, și așa-zisele vitamine sănătoase pot avea efecte adverse. Vitamina A poate da dureri de cap, anorexie, dureri musculare, oboseală extremă, vitamina C poate provoca greață, diaree și ulcer cronic, vitamina D poate favoriza depunerea calciului la rinichi și poate crește tensiunea arterială și colesterolul, iar vitamina E poate slăbi imunitatea.

Puțini știu că și imunitatea în exces este nefolositoare și chiar periculoasă. Pentru ca organismul să supraviețuiască în condiții normale, are nevoie de o imunitate normală. O dereglare a acesteia face însă ca organismul să înceapă să producă anticorpi și limfocite împotriva unor substanțe specifice organismului, care nu îi sunt străine și nici dăunătoare.

Fenomenul se numește autoimunitate și duce la apariția unor boli autoimune, cum sunt lupusul eritomatos, tiroidita autoimună, o anumită formă de anemie și alte boli ale sângelui”, explică specialistul român.

Lasă un comentariu