FAMILIA TRADIȚIONALĂ - DRAGOSTE ȘI RESPECT

Distribuie pe:

La începutul fiecărui an, noi, profesorii și elevii Liceului Tehnologic “ION VLASIU” din Târgu-Mureș, ne-am obișnuit și așteptăm cu nerăbdare să participăm la întâlnirea care dă startul acțiunilor organizate de Grupul de inițiativă pentru tineret al Protopopiatului Ortodox Târgu-Mureș în colaborare cu ISJ Mureș.

În anul 2020, an pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, suntem chemați mai mult, poate, ca de obicei, să ne gândim că fiecare suntem “copii de părinți”, cum spunea poetul Adrian Păunescu, și avem datoria la rândul nostru, ca “părinți de copii”, să transmitem ceea ce ne-au sădit în suflet părinții noștri și părinții părinților noștri: credința în Bunul Dumnezeu și dragostea de țară! Toate celelalte necesare vieții vin, simplu și direct, din acestea.

Am avut, așadar, bucuria, în data de 12.02.2020, să-l avem ca invitat, la întâlnirea elevilor de la școala noastră, pe părintele paroh Călin Budai de la Catedrala Mică - Bunavestire din Târgu-Mureș.

Cu harul său deosebit și cu tact pedagogic, părintele Călin ne-a vorbit despre familie, despre legăturile dintre părinți, copii și bunici și ceilalți membri ai familiei, legături pe care nu le poate nimeni anula prin legi sau directive, căci ele sunt legături ale firii create de Dumnezeu.

Astăzi, când tot ceea ce este normal devine excepție, când se încearcă ștergerea memoriei oamenilor și a popoarelor, cei mai vulnerabili sunt copiii, elevii, tinerii, deci ei trebuie în primul rând apărați. Cum?

“Fiii voștri, însă, trebuie să-nvețe/ Din copilărie, încă, de la voi,

Primele îndemnuri, primele povețe-/ Dorul de lumină, scârba de noroi. (...)

Învățați-i, mame, dragostea de țară,/ Ea cuprinde toate-acestea la un loc.”

(Nicolae Labiș, “Dacă toate acestea fi-vor învățate”)

Realizarea activității noastre a fost asigurată prin strădania părintelui protopop Olimpiu Zăhan, a preoților Călin Budai, Horațiu Sita și Marius Bălășoiu și prin implicarea cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic “ION VLASIU”, respectiv doamnele profesoare Nora Niță, Ramona Săndulescu, Cosmina Pâncă, Persida Negruți, Liliana Milu, Denisa Sita, Cristina Cîndea, doamna bibliotecară Ioana Monica Nedelcu-Szasz, doamna pedagogă Livia Boroș, domnii profesori Zaharie Fărcaș și Mărginean Ioan.

Lasă un comentariu