GUVERNUL ROMÂNIEI - MINISTERUL AFACERILOR INTERNE - PRECIZARE DIN PARTEA GRUPULUI DE COMUNICARE STRATEGICĂ

Distribuie pe:

Grupul de Comunicare Strategică, un organism format din membri ai guvernului și care gestionează comunicarea publicată în criza de coronavirus, anunță că nu se pune problema „închiderii/carantinării" Bucureștiului sau a vreunui alt oraș. Potrivit comunicatului dat publicității, fenomenul de transmitere de informații false este programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public:

„Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării" municipiului București.

NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea" Capitalei sau a vreunui oraș din România!

Avertizăm asupra faptului că, în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.

Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.

Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuție evoluția situației din ultimele zile și gravitatea vehiculării de informații false de natură să determine panică în rândul cetățenilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de „comunicare de informații false", faptă prevăzută de art. 404 Cod Penal și pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să NU dea publicității informații care nu sunt verificate din surse oficiale.

Totodată, facem un apel public la cetățeni să nu răspândească pe rețelele de socializare, sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale.

Lasă un comentariu