ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

STREINU-CERCEL: DECLARAREA PANDEMIEI DE COVID-19 DE CĂTRE OMS NU SCHIMBĂ SITUAȚIA PENTRU OMUL DE RÂND

Declararea pandemiei de COVID-19 de către OMS „nu schimbă situația” pentru omul de rând, ci pentru cei care se ocupă cu managementul pandemiei, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel.

„Pentru omul de rând nu schimbă cu nimic situația. Problema este în continuare că omul de rând trebuie să înțeleagă că trebuie să se autoizoleze, dacă vine din țări unde este în circulație acest coronavirus, să înțeleagă că apa și săpunul reprezintă elementele esențiale în vederea prevenirii noilor infecții cu coronavirusul cel nou, trebuie să aibă grijă că atunci când dezvoltă simptome să ia în continuare legătura cu medicul de familie să-i explice ce și cum, în așa fel încât să încerce să-i protejeze pe cei din jur (...). Populația nu are de ce să fie mai îngrijorată, este un termen epidemiologic, schimbă datele problemei pentru cei care se ocupă cu managementul pandemiei, dar nu pentru populația de rând (...), se trece la un alt tip de supraveghere și de monitorizare”, a spus Streinu-Cercel.

El a menționat că autoritățile știu ce au de făcut, în special epidemiologii.

„Este un plan de fază care se pune în aplicare începând din acest moment și ținând cont de datele epidemiologice pe care le avem în țară. După cum ați putut constata, am început să avem transmitere orizontală pe teritoriul României. Deocamdată sunt puține cazuri, dar în următoarele săptămâni numărul lor va crește și ca atare se schimbă și modalitatea de abordare a situației din punct de vedere medical și epidemiologic”, a adăugat Streinu-Cercel.

Epidemia de COVID-19 este o „pandemie”, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății.

Focarul global de coronavirus a ajuns acum la nivelul unei pandemii globale, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

48 DE CAZURI CONFIRMATE PÂNĂ ACUM ÎN ROMÂNIA; 20 ÎN BUCUREȘTI

Un număr de 48 de cazuri de coronavirus au fost confirmate până ieri la amiază în România, dintre care cele mai multe - 20 - în București.

Conform site-ului Institutului Național de Sănătate Publică, sunt confirmate 48 de cazuri.

În Capitală sunt confirmate 20 de cazuri.

La nivelul județelor, situația se prezintă astfel:

5 cazuri - Timiș, 4 - Hunedoara, 2 - Dolj, 2 - Gorj, 2 - Iași, 2 - Olt, 1 - Buzău, 1 - Caraș-Severin, 1 - Constanța, 1 - Galați, 1 - Maramureș, 1 - Mureș, 1 - Satu Mare, 1 - Suceava, 1 - Covasna, 1 - Vrancea și 1 - Ilfov.

Sursa citată precizează că se află izolate 12.917 persoane, iar în carantină - 1.450.

 

23 DE DOSARE PENALE PENTRU ZĂDĂRNICIREA COMBATERII BOLILOR ȘI COMUNICARE DE INFORMAȚII FALSE

• Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi că au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor și două dosare penale pentru infracțiunea de comunicare de informații false.

• Aceeași sursă informează că mai multe puncte de trecere a frontierei cu Serbia au fost închise temporar începând de joi, ora 8,00.

Măsura a fost instituită de autoritățile din Republica Serbia în vederea protejării sănătății cetățenilor din cele două state, în contextul extinderii infecției cu COVID-19, menționează GCS.

Traficul de frontieră între cele două țări va continua în condiții normale prin PTF Stamora Moravița (județul Timiș), PTF Jimbolia (județul Timiș) și PTF Porțile de Fier I (județul Mehedinți).

 

AVOCATUL POPORULUI SOLICITĂ INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ

Avocatul poporului îi solicită președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului să o încuviințeze.

„Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului COVID-19, solicită președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin. (1) și (2) din Constituția României”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Avocatul Poporului precizează că nu pune „în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede Legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale”.

„Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv OUG nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, mai arată sursa citată.

 

DEPUTATUL VASS LEVENTE: ROMÂNII CARE REVIN ÎN ȚARĂ FĂRĂ ASIGURARE MEDICALĂ SĂ PLĂTEASCĂ CONTRIBUȚII LA CAS

Cetățenii români întorși în țară care nu au asigurare medicală ar trebui să plătească contribuții la asigurările sociale de sănătate, a afirmat deputatul UDMR, Vass Levente.

„Având în vedere situația critică provocată de răspândirea infecției cu coronavirus în țară și mai ales în vestul Europei, de unde concetățenii noștri, diaspora românească, se întoarce masiv în țară, consider obligația statului nostru de a-i primi pe toți”, a susținut Levente, într-o declarație publicată de site-ul Camerei Deputaților.

El a rugat astfel autoritățile competente ale statului român ca la intrarea în țară să oblige toți cetățenii să completeze un formular privind existența sau inexistența unui contract de muncă în vreuna din țările Uniunii Europene, iar în cazul în care acesta nu există „să fie obligați să completeze declarația unică privind asigurarea de sănătate prin plata directă”.

„Formularul astfel completat și asumat chiar în cursul zilelor de carantină obligatorie ar putea oferi tuturor cetățenilor români fără loc de muncă în vreuna din țările UE să beneficieze de toate avantajele sistemului sanitar românesc, în cursul anului 2020, din momentul depunerii la reprezentantul ANAF din vamă sau online. Din punct de vedere administrativ, se poate realiza aceasta fără proceduri complicate, iar obligația de achitare a sumei de 1.338 de lei trebuie îndeplinită până cel târziu la data de 15 martie anul viitor”, a adăugat deputatul UDMR.

Lasă un comentariu