PROIECT: ELEVII REVIN LA ȘCOALĂ DOAR CU DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE... A PĂRINȚILOR!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei Covid-19, prin care se prevede că, în prima zi de școală (14 septembrie 2020), elevii trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere semnată de părinți.

Însă, despre această măsură, reprezentanții părinților spun că este impecabilă la nivel teoretic, dar imposibil de pus în practică!

Ce ar trebui să cuprindă declarația

În declarația semnată de părinți, aceștia vor recunoaște, de la început, că sunt la curent cu prevederile articolul nr. 292 din Codul Penal cu privire la falsul în declarații.

Apoi, vor declara că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături sau rinoree), nu a fost diagnosticat cu Covid-19 și nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

De asemenea, părinții trebuie să menționeze că, în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul nu a avut nicio problemă de sănătate sau, dimpotrivă, a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical, caz în care ei trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).

Declarația pe proprie răspundere va fi prezentată la triajul epidemiologic, la intrarea în unitatea de învățământ.

Grupuri de risc

Preșcolarii și elevii care fac parte dintr-un grup cu risc (de exemplu, boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv) vor reveni în școli, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților. Pentru aceștia, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță sau în condiții de siguranță sporite.

Respectarea măsurilor de protecție și a celor de igienă (recomandate tuturor elevilor) trebuie monitorizate cu mai multă atenție în cazul elevilor cu boli cronice, care privesc cu teamă întoarcerea la școală. Aceștia și părinții lor vor fi consiliați de medicii specialiști și psihologii care îi au în îngrijire, în privința măsurilor suplimentare necesare pentru a se simți în siguranță.

Evaluare individuală

Copiii care locuiesc la același domiciliu cu o persoană care face parte dintr-un grup cu risc se pot, în mod normal, reîntoarce la școală, însă pot exista anumite cazuri în care, după o evaluare concretă și individuală a gradului de boală a persoanei respective și a riscului de contaminare cu Sars-CoV-2, pe care copilul îl poate aduce acasă, se poate recomanda de către medicul curant, cu acceptul familiei, ca acel copil să nu se prezinte fizic la școală, pentru o perioadă determinată.

Pentru cei care nu pot reveni la școală, reprezentanții unităților de învățământ vor identifica soluții pentru asigurarea procesului educațional la distanță.

Copiii cu dizabilități (ținându-se cont de specificul afecțiunii) vor beneficia de adaptarea informațiilor și învățarea regulilor de prevenție în mod adecvat dizabilității specifice.

Sfaturile Ministerului Sănătății pentru părinți

Ministerul Sănătății îi sfătuiește pe părinți să vorbească despre cum copilul-elev se poate proteja pe el, dar și pe cei din jur împotriva infecției cu noul coronavirus.

“Explicați-i copilului că, deși școala se redeschide, viața de zi cu zi nu va mai fi la fel ca înainte, deoarece trebuie să avem grijă de noi și să evităm răspândirea infecției. Acordați atenție stării mintale a copilului și discutați cu el despre orice modificări ale stării lui emoționale.

Învățați-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător și vorbiți cu acesta despre cum respectăm sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare și la păstrarea distanței. Învățați-vă copilul să se spele pe mâini atunci când ajunge la școală, când se întoarce acasă, înainte și după servirea mesei, înainte și după utilizarea toaletei și ori de câte ori este necesar. Învățați-vă copilul cum să poarte corect masca de protecție și explicați-i importanța și necesitatea purtării acesteia.

Sfătuiți-vă copilul să nu consume în comun mâncarea sau băuturile și să nu schimbe cu alți elevi obiectele de folosință personală (atenție la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc). Curățați și dezinfectați zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc).

În cazul în care copilul se îmbolnăvește în timpul programului de la școală, luați-l imediat acasă și contactați telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență, după caz”, precizează MS. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu