COMUNICAT DE PRESĂ

Distribuie pe:

Joi a avut loc o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. În urma ședinței a fost adoptată Hotărârea nr. 7, privind aprobarea unor măsuri necesare pentru gestionarea infecțiilor cu Coronavirus Covid-19 pe teritoriul județului Mureș.

Principalele prevederi ale hotărârii sunt:

Art. 1 La nivelul județului Mureș vor fi puse în aplicare măsurile cuprinse în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr. 7 din 11 martie 2020, după cum urmează:

(1) Se recomandă decalarea programului de lucru la entitățile private și operatorii economici de pe raza județului Mureș, cu un număr de peste 99 de angajați, în cazul persoanelor care utilizează transportul public în comun, fie pentru întregul personal, în afara perioadelor de aglomerație maximă, fie prin împărțirea personalului care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupuri, care să fie programați pentru începerea și terminarea programului în intervalele orare decalate cu o oră/o oră și jumătate față de programul normal, în perioada 12-31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

(2) Se recomandă instituirea obligativității decalării programului personalului din instituțiile publice, cu un număr de peste 99 de angajați, care utilizează transportul public în comun, în conformitate cu variantele menționate mai sus. Măsura se aplică la nivelul județului Mureș, începând cu data de 12.03.2020 până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire. În funcție de natura activității desfășurate, instituțiile publice care nu pot aplica aceste reguli, vor identifica soluții alternative pentru evitarea utilizării de către angajați a transportului public în comun în perioadele de aglomerație.

(3) Se vor restricționa activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până în data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.

(4) Se sistează activitățile cu public pentru muzee, până în data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire.

(5) Se recomandă suspendarea activităților didactice din învățământul superior până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea prelungirii și utilizarea unor metode didactice alternative de învățământ.

(6) La nevoie, structurile poliției și jandarmeriei asigură măsurile de ordine publică și însoțire necesare, inclusiv fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare, cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul Coronavirus.

(7) În caz de necesitate, structurile poliției, jandarmeriei și poliției locale desfășoară măsuri de menținere a ordinii publice în proximitatea locațiilor unde sunt plasate persoane în carantină sau se realizează activități medicale specifice.

Art. 2 Primarii municipiilor, orașelor și comunelor din județul Mureș, în calitate de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență și conducătorii instituțiilor publice vor iniția demersuri pentru popularizarea, prin orice mijloc de informare a măsurilor dispuse în România pentru protecția populației, a obligațiilor și restricțiilor care trebuie respectate de către persoanele care revin în țară.

Art. 3 Se suspendă activitatea programelor afterschool, a cluburilor școlare, a creșelor și a altor activități extrașcolare, pe raza județului Mureș, în perioada în care sunt suspendate cursurile școlare la nivel național.

Art. 4 Instituțiile publice și autoritățile își vor organiza activitatea de relații cu publicul pentru evitarea aglomerărilor în spațiile destinate programului cu publicul, în săli, la ghișee ori la alte servicii publice comunitare.

Art. 5 De aducerea prezentei Hotărâri la cunoștința membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș și altor persoane responsabile răspunde Serviciul de monitorizare a instituțiilor publice și situații de urgență din cadrul Instituției Prefectului-Județul Mureș.

Lasă un comentariu