ȘI ELEVII SE INFORMEAZĂ “A ȘTI PENTRU A PREVENI”... COVID-19

Distribuie pe:

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale, cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Virusul se poate transmite de la persoană la persoană prin contact apropiat, distanța fiind una de 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tușește. Însă sunt și alte moduri prin care COVID-19 poate fi transmis, fie prin atingerea unor suprafețe contaminate, iar apoi atingerea feței, ochilor, a nasului sau a gurii. Este posibilă și transmiterea de la persoane care nu prezintă simptome (asimptomatice), dar și contactul cu persoane care prezintă simptome de infecții respiratorii - care strănută sau tușesc.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, noul coronavirus a apărut de la o sursă animală, dar se răspândește de la persoană la persoană. Coronavirusurile umane se răspândesc prin pică-turi (tuse și strănut) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

Te poți proteja astfel: Spală-te pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăți în respirație.

Îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tușești sau strănuți. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse și febră. Nu scuipa în public! Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăți de respirație.

Deși drumul încă este lung până la folosirea vaccinului pentru a imuniza oameni, cercetătorii încearcă să găsească cu rapiditate o soluție miraculoasă. În ianuarie, Universitatea din Saskatchewan a anunțat că a primit acordul Agenției de Sănătate Publică din Canada pentru a începe dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. De atunci, cercetătorii au primit mai multe granturi care să îi ajute în acest amplu proces. Deși ar mai putea dura cel puțin un an până să fie gata, a fost confirmat faptul că vaccinul este testat pe animale în acest moment.

Printre simptome se numără febra, tusea și dispneea. În cazurile mai grave, infecția poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Rareori, boala poate fi fatală.

Izolarea și carantina ajută la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boala contagioasă. Acestea se realizează în mod practic, fie separând persoanele bolnave de cele sănătoase, fie separând persoanele potențial infectate

de cele sănătoase. Carantina separă și restricționează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru a opri posibilitatea transmiterii infecției, în cazul în care acestea sunt infecțioase. Carantina și autoizolarea înseamnă ca persoana să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă după expunerea la situația în care s-ar fi putut produce o infectare cu COVID-19. Dovezile privind pandemiile de gripă indică faptul că utilizarea metodelor de izolare individuală contribuie în mod nemijlocit la reducerea transmiterii bolii.

În prezent nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile cardiace) și imunitate scăzută par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

Epidemia de coronavirus a ajuns la nivelul unei pandemii.

 

Lasă un comentariu