DUMNEZEU, ȚARA ȘI... NAISTUL

Distribuie pe:

• “Îmi iubesc România, țara mea dragă și poporul, în mod visceral. Pentru poporul ăsta am bocit, pentru el m-am rugat în toate catedralele lumii, lui i-am adresat mesaje, lui îi adresez zi de zi rugăciunile mele. Poporului meu, țării mele pe care am iubit-o și am reprezentat-o! Iubesc tot ce-i românesc, cu tot ce ține de pădure, câmpie, de glie, de țăranul român, de toți oamenii care respiră în țara asta. Însă nu-mi place că ei se orientează către non-valori care nu au făcut decât să ne decimeze spiritul și credința pe care noi am avut-o în noi înșine... Ne-am îndepărtat de Dumnezeu ca popor”.

***

• “În toată lumea pe care am colindat-o, în lung și lat, niciodată nu m-am simțit singur; am fost cu Dumnezeu, poporul meu, muzica și prietenii mei”.

***

• “Dintotdeauna am avut emoții pe scenă: mi-au tremurat mâinile, gâtul, capul, picioarele, trupul. Și nu am reușit să mă calmez decât cu pastile. Cu tot succesul meu, în orice concert, eu iau pastile. Pentru că fiecare sunet al meu e o trăire, o parte din mine, și din poporul meu, pentru că toate compozițiile mele sunt dedicate lui Dumnezeu și poporului meu”.

Gheorghe Zamfir (1941-), naist virtuoz și compozitor român, supranumit Regele naiului. Exprimându-se artistic, printr-un amestec aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică, și expunând picturi proprii în țară și străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. “Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de externe, Ștefan Andrei, care mi-a spus: “Pleci și nu te mai întorci. Altfel, Ceaușescu te omoară!” Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară eram arestat, condamnat și poate pierdut fizic.

Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat 2 discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria.

De-a lungul întregii cariere, primește numeroase premii, distincții, medalii, printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Premiul Țitera de aur din Franța, Premiul Săgetătorul de Aur în Italia, Premiul Internațional Omnia, Ordinul Republicii Moldova și foarte multe altele. Călătorește cu naiul fermecat pe toate continentele lumii.

 

Lasă un comentariu