SFATURI PENTRU ÎNGRIJIREA BOLNAVULUI DE COVID-19 LA DOMICILIU

Distribuie pe:

Dr. Doina Azoicăi, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, medic primar epidemiolog, citat de adevarul.ro, ne oferă sfaturi pentru cazul în care trebuie să îngrijim acasă un membru de familie infectat cu Covid-19, dar este asimptomatic sau prezintă simptome ușoare.

Bolnavul, izolat într-o cameră separată

Specialistul epidemiolog spune că, dacă suspectăm că ne-am infectat sau suntem confirmați cu Covid-19, suntem asimptomatici sau avem simptome ușoare și alegem să ne izolăm și să ne tratăm la domiciliu, principalul aliat pe care îl avem este medicul de familie și că orice sfat primit de la acesta trebuie urmat cu sfințenie.

În plus, acasă, atât pacientul, cât și familia acestuia trebuie să urmeze reguli stricte de igienă. Bolnavul trebuie izolat într-o cameră separată, să nu vină în contact cu ceilalți, dar, totuși, să aibă dialog, eventual prin ușă.

Alimentele nu trebuie aduse direct în cameră, ci lăsate în fața ușii. În cazul în care este nevoie de îngrijire, o persoană din familie trebuie să își asume această răspundere și să facă aceste manevre de îngrijire, purtând mască corect poziționată peste gură și nas, mănuși de protecție și o îmbrăcăminte care să protejeze. Dacă nu există posibilitate de izolare, atunci, eventual, ceilalți se izolează în altă parte a casei sau pacientul cere să fie carantinat.

Ideal - baia bolnavului separată

Într-o familie în care există și bătrâni, și copii, riscurile sunt foarte mari pentru vârstnicul respectiv, oricât ne-am proteja, astfel că discuția cu medicul de familie și aplicarea sfaturilor acestuia sunt foarte importante.

Ideal ar fi ca și baia bolnavului să fie separată. Există recomandarea ca grupul sanitar să fie separat, din două motive: pentru că o persoană care are simptome de coronavirus poate, atunci când utilizează grupul sanitar, să contamineze suporturile cu secreții nazofaringiene. Și s-a văzut că rezistența virusului este variabilă, chiar îndelungată, de câteva zile, mai ales pe suporturile de metal.

Al doilea motiv este acela că există o posibilitate minimă (dar ea există) ca boala să se transmită pe cale enterală (prin fecale). Prin urmare, regulile de igienă trebuie păstrate cu rigurozitate maximă. Aceste reguli ar trebui să le cunoaștem încă de la grădiniță: să ne spălăm pe mâini cu apă caldă și săpun, să nu punem mâna contaminată pe suporturi.

Suprafețele din baie ar trebui și ele dezinfectate, după fiecare utilizare, cu soluții de cloramină și detergent.

Spațiile mai frecventate, dezinfectate mai des

Medicul epidemiolog mai spune că este absolut necesar ca spațiile circulate din casă să fie curățate mai des.

La intrarea în casă, în hol, într-o zonă mai izolată sau pe un balcon, dacă acesta este situat la intrare, trebuie să fie amenajat un loc în care să punem îmbrăcămintea purtată afară, iar încălțămintea trebuie lăsată la intrare, după ce tălpile sunt șterse pe un preș îmbibat în clor.

Holul respectiv trebuie dezinfectat mai frecvent, chiar de două, trei ori pe zi. La fel și camera de zi sau cea în care își petrec timpul copiii.

Aerisirea camerei este deosebit de importantă, în rest, este vorba de igiena obișnuită: ștergerea obiectelor, o dată, de două ori pe zi, curățenia frecventă (dacă tot stăm acasă) trebuie neapărat făcută, iar suprafețele trebuie șterse cu soluții dezinfectante, pentru că ele sunt locul cel mai favorabil de contaminare.

Când simptomele devin grave

În cazul în care persoana bolnavă sau cineva din familie constată că, totuși, simptomele sunt mult mai accentuate sau sunt semne de evoluție a acestora spre gravitate (în special temutele dificultăți de respirație), se apelează serviciul de urgență 112.

Categoric, când febra bolnavului este de peste 38 de grade Celsius și se constată că a crescut la 39 sau peste, a luat un antitermic, dar febra nu cedează, sigur că este de bun-simț să considere că lucrurile nu sunt în ordine și trebuie să sune la 112. Mai ales dacă apare acea greutate în respirație, febră și tuse uscată, nu se mai stă acasă!

***

Recomandări OMS

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat o serie de recomandări stricte, atât pentru cei infectați, cât și pentru persoanele care îi îngrijesc pe aceștia acasă. Astfel, în cazul celor care îi îngrijesc, specialiștii OMS au trasat reguli stricte pentru a evita infectarea.

“Asigură-te că bolnavul se odihnește, că bea suficiente lichide și consumă alimente nutritive. Poartă mască medicală atunci când ești în aceeași cameră cu bolnavul. Nu atinge masca sau fața cu mâinile murdare și arunc-o imediat după folosire.

Spală-te frecvent pe mâini, cu apă și săpun sau cu dezinfectant, după contactul cu bolnavul și obiectele din jurul acestuia, înainte, în timpul și după prepararea alimentelor, înainte de a mânca, după folosirea toaletei.

Folosește vase, veselă, prosoape și lenjerie de pat dedicate exclusiv bolnavului. Spală bine, cu apă și detergent vasele, prosoapele și lenjeria de pat folosite de bolnav. Curăță și dezinfectează zilnic suprafețele și obiectele atinse de bolnav (clanțe, întrerupătoare, noptiere etc.) Păstrează distanța de un metru și sună imediat la urgență (112) dacă starea bolnavului se agravează sau dacă are dificultăți de respirație”, recomandă OMS.

Medicii români au completat acest set de reguli cu recomandarea ca mâncarea să îi fie lăsată în zona ușii, iar bolnavul să o ia după ce persoana care îl îngrijește pleacă. Totodată, s-a transmis faptul că doar o singură persoană din familie trebuie să se ocupe de bolnav.

Însă... având în vedere că nu mulți români locuiesc în case mari, cu mai multe toalete și spații propice pentru izolarea de restul membrilor, specialiștii spun că va fi greu să se pună în practică recomandările OMS...

 

Lasă un comentariu