20 DINTRE CELE MAI CUMPLITE EPIDEMII ȘI PANDEMII DIN ISTORIE (II)

Distribuie pe:

11. CIUMA RUSEASCĂ: 1770-1772

În Moscova, bântuită de ciumă, teroarea cetățenilor aflați în carantină a dus la acte de violență. Revoltele au cuprins tot orașul și au culminat cu uciderea arhiepiscopului Ambrosius, care încuraja mulțimile să nu se adune pentru rugăciuni și slujbe religioase.

Împărăteasa Rusiei, Ecaterina a II-a (numită și Ecaterina cea Mare), era atât de disperată în încercarea de a opri pandemia și de a restabili ordinea publică, încât a emis un decret pripit prin care a ordonat mutarea tuturor fabricilor de la Moscova. Până la sfârșitul epidemiei au murit 100.000 de oameni. Chiar și după aceea, Ecaterina s-a străduit să restabilească ordinea. În 1773, Yemelyan Pugachev, un bărbat care pretindea a fi Petru al III-lea (fostul soț al Ecaterinei, asasinat în urma unei conspirații - n.trad.), a condus o răzmeriță în care și-au pierdut viața alte câteva mii de oameni.

 

12. EPIDEMIA DE FEBRĂ GALBENĂ DIN PHILADELPHIA: 1793

Când febra galbenă s-a răspândit în Philadelphia - pe atunci, capitala SUA - oficialitățile au presupus că sclavii sunt imuni. Drept urmare, aboliționiștii au solicitat să fie recrutați oameni de origine africană pentru îngrijirea bolnavilor.

Boala era purtată și transmisă de țânțari, care s-au înmulțit cu repeziciune în vara deosebit de caldă și de umedă din Philadelphia, în acel an. Abia când a sosit iarna - și țânțarii au dispărut -, epidemia a încetat, după ce secerase peste 5.000 de vieți omenești.

 

13. PANDEMIA DE GRIPĂ: 1889-1890

În epoca industrială modernă, noile mijloace de transport au dus la adevărate ravagii provocate de virusul gripal. În doar câteva luni, boala a cuprins tot globul, omorând un milion de oameni. A fost nevoie de doar cinci săptămâni pentru ca epidemia să atingă un nivel maxim de mortalitate.

Primele cazuri au fost raportate în Rusia. Virusul s-a răspândit rapid în Sankt Petersburg, după care și-a croit, cu repeziciune, drum în Europa și în restul lumii, deși încă nu existau călătoriile aeriene.

 

14. EPIDEMIA AMERICANĂ DE POLIOMIELITĂ: 1916

O epidemie de poliomielită, care a debutat în New York, a îmbolnăvit 27.000 de oameni, dintre care 6.000 au decedat în SUA. Boala afectează, în principal copiii, iar uneori, supraviețuitorii rămân cu dizabilități permanente.

Epidemiile polio au apărut sporadic în Statele Unite, până când a fost creat vaccinul Salk, în 1954. Pe măsură ce vaccinul a devenit disponibil pe scară largă, numărul cazurilor a scăzut. Ultimul caz de poliomielită din SUA a fost raportat în 1979. Eforturile de vaccinare la nivel mondial au redus foarte mult boala, deși ea nu este încă eradicată complet.

 

15. GRIPA SPANIOLĂ: 1918-1920

Se estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni, de la Marea Sudului până la Polul Nord, au căzut victime ale gripei spaniole. O cincime dintre aceștia au murit, unele comunități indigene ajunând aproape în pragul dispariției. Răspândirea și letalitatea gripei au fost favorizate de condițiile de viață ale soldaților de pe frontul de luptă - înghesuiți, îngrămădiți - și de alimentația precară de care mulți oameni au avut parte în timpul Primului Război Mondial.

În ciuda numelui, boala nu a debutat în Spania; țara a fost neutră în timpul războiului și nu a impus cenzura strictă asupra presei, așa că populația era informată la timp cu privire la evoluția bolii. Drept urmare, oamenii au crezut în mod fals că boala este specifică Spaniei, astfel că s-a impus denumirea de „gripă spaniolă".

 

16. GRIPA ASIATICĂ: 1957-1958

Pandemia de gripă asiatică a reprezentat o altă manifestare globală a gripei. Cu rădăcini în China, boala a curmat peste un milion de vieți. Virusul care a provocat pandemia a fost un amestec de virusuri gripale aviare.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a constatat că boala s-a răspândit cu repeziciune și a fost raportată în Singapore, în februarie 1957, în Hong Kong, în aprilie 1957, și în orașele de coastă ale Statelor Unite, în vara anului 1957. Numărul total de decese a depășit 1,1 milioane în toată lumea, cu 116.000 în SUA.

 

17. PANDEMIA/EPIDEMIA SIDA: 1981 - PÂNĂ ÎN ZILELE NOASTRE

De când a fost identificată, SIDA a curmat peste 35 de milioane de vieți. HIV, virusul care provoacă boala, s-a dezvoltat probabil dintr-un virus al cimpanzeului, care s-a transmis la oameni, în Africa de Vest, în anii 1920. El „a călătorit" în jurul lumii, iar SIDA s-a transformat într-o veritabilă pandemie până la sfârșitul secolului al XX-lea.

În prezent, aproximativ 64% din cele 40 de milioane de oameni estimați că poartă virusul imunodeficienței umane (HIV) trăiesc în Africa sub-sahariană.

Timp de zeci de ani, maladia nu a avut tratament, dar medicamentele dezvoltate în anii '90 permit acum persoanelor cu această boală să ducă o viață normală, cu condiția să urmeze tratamentul prescris. Încurajator este faptul că, numai de la începutul acestui an, două persoane infectate cu HIV au fost declarate complet vindecate.

 

18. PANDEMIA GRIPEI PORCINE H1N1: 2009-2010

Pandemia de gripă porcină din 2009 a fost cauzată de o nouă tulpină de H1N1, care a avut originea în Mexic, în primăvara anului 2009, înainte de a se răspândi în restul lumii. Într-un an, virusul a infectat până la 1,4 miliarde de oameni, pe tot globul, și a ucis între 151.700 și 575.400 de oameni, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.

Pandemia din 2009 a afectat în primul rând copiii și adulții tineri, iar 80% dintre decese au fost la persoane sub vârsta de 65 de ani, a raportat CDC. Acest lucru a fost neobișnuit, având în vedere că majoritatea tulpinilor de virus gripal, inclusiv cele care provoacă gripa sezonieră, provoacă cea mai mare rată de decese la persoanele de 65 de ani și peste. Dar, în cazul gripei porcine, persoanele în vârstă păreau să fi dezvoltat deja o imunitate suficient de semnificativă încât să le apere de grupul de viruși H1N1, de aceea nu au fost prea afectate. O componentă pentru H1N1 care a provocat gripa porcină este acum inclusă în vaccinul gripal anual.

 

19. EPIDEMIA DE EBOLA DIN AFRICA DE VEST: 2014-2016

Ebola a făcut ravagii în Africa de Vest între 2014 și 2016, cu 28.600 de cazuri raportate și 11.325 de decese. Primul caz raportat a fost în Guineea, în decembrie 2013, apoi boala s-a răspândit rapid în Liberia și Sierra Leone. Cea mai mare parte a cazurilor și deceselor s-au înregistrat în aceste trei țări. Mai puține cazuri s-au produs în Nigeria, Mali, Senegal, Statele Unite și Europa, a raportat CDC.

Nu există niciun leac pentru Ebola, deși eforturile de a găsi un vaccin continuă. Primele cazuri cunoscute de Ebola au avut loc în Sudan și Republica Democratică Congo, în 1976, și se crede că virusul și-ar avea originile în lilieci.

 

20. EPIDEMIA DE VIRUS ZIKA: 2015 - PREZENT

Ani de zile, de acum înainte, impactul epidemiei Zika din America de Sud și America Centrală va rămâne o necunoscută. Între timp, cercetătorii sunt într-o continuă luptă contra cronometru pentru a ține virusul sub control. De obicei, virusul Zika este răspândit de țânțarii Aedes, putând fi transmis, în cazul oamenilor, pe cale sexuală.

Deși, în general, nu este dăunător pentru adulți și copii, poate afecta fătul nenăscut sau poate duce la malformații congenitale. Țânțarii purtători de virus Zika viețuiesc cel mai bine în zonele cu climă caldă și umedă, făcând ca regiuni precum: America de Sud, America Centrală și anumite părți din sudul Statelor Unite să reprezinte adevărate zone de risc. (sursa și foto - https://www.livescience.com/worst-epidemics-and-pandemics-in-history.html

 

 

Lasă un comentariu